Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Tack och adjö, Check'Er Tail

Publicerad 2015-11-05 00:05:00 i Håtuna, Propulärkultur,

 
Den Håtunabaserade Harvard IIb SE-BII Check'Er Tail har fått ett nytt hem i England. Flygplanet ferryflögs förra veckan till Old Warden.

Den ene ägaren Stefan Sandberg flög maskinen Håtunaholm - Skå - Ängelholm i onsdags. Dagen därpå startade den andre ägaren, Nicke Amrén, tillsammans med sin sambo Pia Martinsson, från Ängelholm för fortsatt färd västerut. Bilderna i detta inlägg har Pia tagit (tack så mycket!).

 
SE-BII routade vidare, via mellanlandningar på Skydstrup och Osnabrück, till Calais.

 
Under fredagen den 30 oktober korsades Engelska kanalen vid Dover, därefter flögs man ett tag ut med klipporna ner mot Lydd, där kursen lades rätt igen. Efter någon timme i luften landade Check'Er Tail på Old Warden, platsen som huserar fantastiska Shuttleworth Collection.


Old Warden liggen en bit norr om London och närmaste stad heter Biggleswade.

 
Nicke och Stefan är - som jag tror de flesta som följer denna blogg vet - de vänner som har restaurerat denna gamla Sk 16A och gjort maskinen till en idag välkänd flygdagsfavorit, en sann profil långt utanför Sveriges gränser. Nicke uttryckte det som så att "det var med tungt hjärta och tårar i ögonen jag levererade och överlämnade kärran till nye ägaren James Brown. Stefan var också tagen när han överlämnade maskinen till mig i Ängelholm." Med tanke på alla tusentals timmar av nedlagt jobb och kärlek...ja, något annat vore konstigt. Men vad är det man brukar säga; allt har sin tid...

 
Det är nu troligt att Check'Er Tail under vintern kommer bli ommålad och märkt med den identitet (FE511) som flygplanet under andra världskriget bar i tjänst hos Royal Canadian Air Force. James Brown köpte för övrigt tidigare i höstas en Hawker Hurricane Mk.I, R4118/G-HUPW, som nyligen också flyttat in på Old Warden. Med andra ord, köpen är säkerligen relaterade - för att flyga den ena bör man först lära sig på den andra...

Jag har publicerat en rad blogginlägg om Check'Er Tail genom åren. Här följer de i kronologisk ordning: Harvard Håtun, Gear up!, Schackstjärten, Roll Out av schackstjärten, "Check'Er Tail" i luften, Bromma en solig dag..., Håtuna 090515, Smoke On...Go!, Check'Er Tail 100522, Check'Er Tail på Eksjöbesök, Status för Check'Er Tail? och Status för Check'Er Tail? - 2.

Den avslutande bilden tog jag på Håtuna i mitten av maj 2009 - Stefan och Nicke på väg ut på en kvällsflygning med sin Harvard...eller som vi vanligen säger på ren svenska: Sk 16!


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Frank

Publicerad 2015-11-05 12:44:33

Och då kommer givetvis den obesvarade frågan: Varför såldes denna maskinen???

Postat av: /KVI

Publicerad 2015-11-05 15:05:02

Mycket tråkigt - Status på Snoopy någon?

Postat av: Fredde

Publicerad 2015-11-05 15:22:44

Shuttleworth Collection som ligger på Old Warden startades en gång i tiden av Shuttleworh själv. Han var bekant med en viss W.E Johns. Denna använde sedan de två orden Shuttlewoth och Biggleswade för att skapa efternamet Bigglesworth som väl de flesta läsare av den här bloggen förhoppningsvis känner igen.

För övrigt är det alltid tråkigt när flygplan av den här kalibern lämnar landet. Men Old Warden är ett bra hem för ett flygplan.

/Fredde

Postat av: Matsen

Publicerad 2015-11-06 06:51:57

Intressant teori... var har du fått det ifrån?
Det står inget om det i biografin till Johns, men något helt annat...

Postat av: Trygve

Publicerad 2015-11-06 10:07:31

Synd å se at denne Harvarden har forlatt Skandinavia. Visste ikke en gang at den var til salgs. Vi får bare håpe at den gir den nye eieren mye glede!

Postat av: Anders

Publicerad 2015-11-09 15:47:08

Jag har aldrig träffat Stefan och Nicke, men jag vill passa på att tacka för de uppvisningar som har bjudits på.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela