Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Hägglunds tillverkar Sk 25 Bestmann

Publicerad 2018-09-30 18:18:00 i Bücker, Propulärkultur,


Erik Hägglund kommenterar själv till dessa filmbilder från Hägglund & Söner. Mycket intressant och härlig "farbroderlig" humor - det handlar mest om tillverkningen av Sk 25 Bestmann. En hel del runt det först tillverkade planet och dess provflygning.

Den 5 februari 1944: Den första Hägglunds-tillverkade Sk 25:an, nummer 25001, provflygs av Anders Gernandt, sedermera riksdagsman för Centerpartiet. Han kom att testflyga alla de Bestmann som tillverkades vid fabriken i Gullänget, Örnsköldsvik.


Enligt vissa källor var anledningen till att Hägglunds fick licensen att Carl Clemens Bücker helt enkelt inte ville att Saab skulle ha den. Det hängde ihop med ASJA:s (som sedermera absorberades in i Saab) övertagande av Bückers företag Svenska Aero i början av 30-talet. Bücker ansåg sig blivit dåligt behandlad. Kanske? Kanske inte? Antagligen hade ändå inte Saab haft plats att tillverka dessa Bestmann - man var fullt upptagna med den produktion man redan hade...

Totalt kom Hägglund & Söner bygga 120 stycken Bücker Bü 181B Bestmann på licens, det sista flygplanet levererades i maj 1946. Dessa användes som grundskolflygplan i Flygvapnet till 1953 då typen ersattes av "Super Bestmann", Saab Safir. Beteckningen blev Sk 50, men det är en annan historia...

Flygplanet i Den mystiska stjärnan - Arado Ar 196 - 8

Publicerad 2018-09-29 09:18:00 i Allmänt, Arado,


Som första flygplansvrak har Arado Ar 196 SE-AOU/SE-AWY nu förklarats som fornminne, detta skedde efter ett beslut som togs av länsstyrelsen i Blekinge i onsdags. Ta del av utredningen som lett fram till beslutet här och ansökan från 2016.

 
Läs berättelsen om denna tyska nödlandare från andra världskriget som blev agentkurirflygplan i krigets slutskede, för att sedan användas som målflygplan av Ahrensbergsflyg: Flygplanet i Den mystiska stjärnan - Arado Ar 196 - 1.

Aradon som SE-AOU

Varför tror jag att min artikel - som från början skrevs 2006 - kanske var startskottet i den process som nu gått i mål med en fornminnesförklaring? Ibland kanske man lyckas bidra till något bra? Med det som nu har skett som vägledande beslut, tycker jag att vraket efter Avro Lancaster Easy Elsie står näst på tur för att bli förklarat som fornminne.

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela