Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Avart: Skyraider

Publicerad 2010-09-27 18:35:52 i AvArt - Avation art...med mera,


Här har vi en gammal teckning som hittades i en låda för ett tag sedan...och det var ett bra tag sedan den kom till - över 25 år sedan. Kanske var jag då inspirerad av följande minnen, tidigare beskrivet i inlägget Ghost Riders In The Sky - eller - Skyraider with a goat:

Douglas Skyraider, den har alltid varit en av mina favoriter. Jag kommer ihåg var och när jag såg en sådan för första gången: Visby, jag var åtta år och på besök hos mina gotländska kusiner. Jag var helt fascinerad av det stora gula flygplanet som hade ett så mäktigt ljud.

När jag blev lite äldre och klokare (?) fick jag klart för mig att det var det sista flygande svenska exemplaret av Douglas AD-4W Skyraider jag sett. Ett dussintal brukades för målflyg på 60- och 70-talet av Svensk Flygtjänst och ett exemplar av dessa var - mer eller mindre - ständigt utlånat till det lilla flygbolaget Avia på Gotland.

Så när man visades till det stora gula spökets hemvist, invid den gamla flygstationen i Visby, var det lätt nervpirrande. Där stod den, utrullad framför Avias stora gråmålade trähangar - och runt om strövade gräsklippningspersonalen och bräkade. Vet inte vad som var mest otäckt: Fårskockens attack eller uppstarten av gulspökets Wright R-3350-motor? Tror att det måste varit det förstnämnda, får eller getter - för ljudet, puffarna, eldslågorna...allt ... när en dylik motor startar, är snarare en upplevelse av suggestiv natur.


"Standard procedure was for the pilot to count 16 blades before turning ignition to "both" and depressing primer button."

Läs gärna också inläggen The EBL' dog - den sista Skyraider'n och Målgång - 2. Apropå Skyraider...

The Deadly Smorgasbord Affair -1

Publicerad 2010-09-26 12:12:55 i Film och TV,

Det kom ett mail från SuperEchoChris, innehållet var helt i linje med lae.blogg.se - here goes...Jag satt o slötittade på öppet arkiv på SVT web och hittade ovanstående klipp från 1966 som jag iofs sett tidigare utan att reflektera särskilt mycket. Det måste vara frågan om att Robban kom till Sverige i samband med att första säsongen av Mannen från U.N.C.L.E. skulle visas eftersom reportern Gun Olshagen säger "krigsorganisationen WASP" vilket först i säsong två och framåt fick heta TRUSH. Jag minns dock hur jag då var ett megafan av serien, förmodligen för att det var det mest spännande och barnförbjudna man kunde se när man var 10-11 år gammal. (Ironiskt nog blev den första barnförbjudna filmen jag såg senare på bio "UNCLE agent saknas", men det är en annan historia.)Av nån anledning kom jag att fundera på om det inte var så att ett avsnitt av nämnda TV-serie utspelade sig på nåt sätt i Sverige? Jag var inte helt säker på att jag mindes rätt, men både Bob Hope och Pelle Nyman har ju gjort filmer som utspelas i Sverige så jag började söka lite på nätet.  En säker källa för dylik information bekräftade vad jag ville minnas. Avsnittet The Deadly Smorgasbord Affair bör gissningsvis ha gått i Sverige 1968 eller så eftersom alla TV-serier på den tiden alltid låg minst ett år efter. Nästa steg blev att se om den annars så trogna Youtube skulle ha nåt klipp från detta kultavsnitt. Tyvärr visade det sig att även om det faktiskt finns tre klipp så visar dom inget av värde sett ur svenska ögon.Säga vad man vill om denna serie, men den har inte åldrats särskillt väl! Å andra sidan har den ju fått ett helt nytt underhållningsvärde idag, förmodligen inte alls på det sättet det var meningen från början. Obetalbart att se hur det enligt Hollywood går till i ett svenskt klassrum, eller hur det ser ut på Arlanda med skyltar som "Utgang" och telefonkiosk med bokstäver på nummerskivan! Man kan njuta av genuint svenska helyllekaraktärer med typiskt ursvenska namn som Neila Nillson, Heinrich Beckman, Swen och Dr. A. C. Nillson. Kul också att notera dels att UNCLE-agenter baserade i Stockholm kör omkring i Volvo Amazon, och att organisationens skandinaviska huvudkontor ligger i Oslo gömt bakom en kakelugn i en affär som annonserar smorrebrod och smorgardsbord (för säkerhets skull stavat med en liten ring ovanför bokstaven "o") i fönstret! Fast nåt dödligt "smorgasbord" finns inte så långt ögat kan se i hela avsnittet!

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela