Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Fire Boss sätts in mot bränderna i Sverige - 3

Publicerad 2018-07-30 15:50:00 i Allmänt, Brandflyg,


Nu blir det intressant! Häng med i denna video som visa hur de två Air Tractor AT-802F Fire Bossarna opererar. Det finns en hel del matnyttigt att lära sig, mycket "bang for the buck" som man brukar säga i det stora landet i väster.

I media heter det att dessa flygplan är portugisiska, fast de fakto är spanskägda. De opereras av spanska Avialsa, som har ett dotterföretag vilket innehar agenturen för tillverkaren i Europa, Air Tractor Europe SL. Avialsa har ett kontrakt med det portugisiska företaget Agro-Montiar, som i sin tur har kontrakt med brandbekämpning den portugisiska krishanteringsmyndigheten Autoridade Nacional de Proteção Civil (ANPC). Och det är via ANPC som Fire Bossarna gjorts tillgängliga för Sverige.

EC-MML och EC-MRA, vilket är de spanska registreringar flygplanen bär, gör sin sista dag i insatsen imorgon och återvänder hem på onsdag. Se även de tidigare inläggen Fire Boss sätts in mot bränderna i Sverige och Fire Boss sätts in mot bränderna i Sverige - 2. AT-802 lär för övrigt vara aktuell för Saab Target (!?).

Krister K Sundberg tog denna bild den 27 juli då de bägge AT-802F startar i rote från Örebro för jobb norrut...

Grey Wonder á la Turk inbound Växjö? (Uppdaterat 180730)

Publicerad 2018-07-29 06:59:00 i Allmänt, Brandflyg, Film och TV, Propulärkultur,

Uppdaterat 180730

Den turkiska vattenbombaren av typ CL-215 har enligt MSB:s talesperson vid den dagliga presskonferensen kl 10.00 nu avbeställts. Flygplanet har inte ens kunnat påbörja sin flygning till Sverige på grund av väderläget i Turkiet.

Den turkiska brandbombarbesättningen som är på väg till Sverige och beräknas anlända idag. Bakom sig har de en Canadair CL-215 med turkisk civilregistrering TC-TKZ. Här kommer en liten uppföljare till inägget Vattenbombare - 5. Idag blir det inte så mycket tankar om bränder och kriser, istället får pistonnörden i mig blomma ut lite...

När jag tänker på det; de är rätt roliga, turkarna! Faktiskt skrattade jag högt när det slog mig - The Expendables! Är det så Gökçen Aviation ser på sin mission till Sverige? Den här besättningen kan de - så att säga - "avvara" till oss.

Hörni grabbar! Hos oss är ni inte "förbrukningsbara", snarare i högsta grad "brukbara". Välkomna! 

Canadair CL-215 TC-TKZ målades om för inspelningen av actionfilmen The Expendables 2 i Bulgarien hösten 2011 och bär fortfarande denna gråa look. Här kommer trailern......och en "nyckelscen". Här orsakar maskinen snarare bränder än släcker dem...

...samt se här för mer bilder tagna i november 2011

Kommande scen från Helgasjön?
  
Vad är det annars för vattenbombare/skopa som MSB förstärker sin Växjöbas med? 

Canadair CL-215-1A10, tillverkningsnummer 1076, rullade ut från fabriken 1983. Från ett kandensiskt flygforum:

CL-215 serial number 1076 - delivered to Province of Ontario in 1983 as C-GBXQ/#26.

Was leased to the Country of Greece in August 1998, and again leased to Greece July 1/99 to Sept 30/99.


Operated by SOREM Spa (Italy) 2002 and registered I-SRMC/#S2, and leased in August 2007 to Turkish Ministry of Forestry, and transferred to Turkish Dept. of Forestation on July 7 2010 and re-registered TC-TKZ/#7.

Ownership shows it was transferred to the Province of Ontario on April 19 1984.
It was transferred to Bombardier on Sept 1 1998 and remained in Bombardier's name until 26 August 2004.

So however the Province/Bombardier/Greece did their deal, the aircraft was owned by the Province in August 1998 while the aircraft was in Greece, however at the end of the month, it was transferred to Bombardiers name.


TC-TKZ som flygplanet såg ut i juni 2011, fotograferad av Frank Kramer på Efes-Selçuk.

Nu får vi se om jag gissat rätt - att det är just The Great Grey Wonder á la Turk a. k. a TC-TKZ som kommer till Växjö idag. I väntan på att höra lite seriös piston över nejden kan man lyssna på Blue Rondo á la Turk

Kan nån skicka efter Dolph? Stallone? Den översta och den avslutande bilden är tagen av Yüksel Güngör.

Alla har glömt

Publicerad 2018-07-27 23:57:00 i Musik - 60-tal, musik,

Anne-Lie Rydé  Alla har glömt

...även jag hade gjort det - glömt! Men så dök den upp igen, den snygga covern på Tova Carsons melodifestivalsklassiker från 1967. Ibland är inte orginalet bättre, här är ett sådant exempel: Snyggt producerad av Dan Sundqvist och släppt 1992. Man känner igen ljudbilden som får bloggisten att även tänka på Be My Baby med Vanessa Paradis, hennes gamle snubbe Lenny Kravitz och It Ain't Over 'til It's Over, samt Orups (If They Say) It's A Wonderful World - alla från det tidiga 90-talet!

Det var Peter Himmelstrand som skrev Alla har glömt - glöm inte det! Och to whom it may concern - jag har inte glömt (heller).

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela