Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Apropå skogsbränderna

Publicerad 2018-07-21 17:00:00 i Allmänt,

En av de italienska CL-415-planen tankas i Sveg. Bild: SVT. Läs artikeln Flygplatsen i Sveg viktig kugge i brandbekämpningen. Här tankades det 100 gånger under ett dygn... Vad säger det oss och framförallt våra politiker? Jo, vi måste vara rädda om vår infrastruktur - lägg inte ner fler flygplatser! Vågar inte ens tänka tanken om Oskarshamns flygplats blivit tomatodling, till exempel.

Det brinner  i skog och mark i skrivande stund på närmare 70 platser i Sverige. Förhållandena är extrema och resurser tillförs hela tiden, våra egna och även via EU: 44 stycken polska brandfordon med 139 polska brandmän rullar just nu norrut mot Jämtland på E 4...


....och helikoptrar från flera olika länder är engagerade. Bland annat en Mil Mi-8 från litauiska flygvapnet.

23 Lithuania Air Force Mil Mi-8 @ RNAS Yeovilton Air Day 2018, Yeovil, Somerset.

Kort uppföljning till inlägget Vattenbombare - en symbol? som jag la ut för ett par dagar sedan. Vill lyfta fram några texter som  jag tycker så många som möjligt borde läsa.

Skipper har skrivit ett blogginlägg om skogsbränderna. Niklas redogör utförligt om samhällets flygande resurser som kan (borde?) användas, främst helikoptrar. Jag finner hans analys klockren - läs den!

Det frågas hela tiden varför Försvarsmakten inte kan använda mer av sina resurser. (Folk ser framför sig Vertoler och Super Pumor med baljor hängande under, men vet nog inte till mans och kvinns att bägge typerna är avvecklade.). Wiseman förklarar utförligt vad som hände i o m Försvarsbesluten 2000 och 2004 då insatsförsvaret blev till. Viktig text - läs den!

Från en artikel som Sveriges Radio la ut igår:

När Jonas Nellsjö [chef Helikopterflottiljen. min anm.] inventerar försvarets resurser för brandbekämpning ser det ut såhär:
 
Av de 15 Blackhawkhelikoptrarna har samtliga de krokar som behövs under helikoptrarna. På de nya NH90-helikoptrarna har två, tre stycken, av totalt 16, försetts med krokar. Alltså sammanlagt 18 helikoptrar med krokar.
 

Men det finns bara nio brandtunnor, det är de vattenbehållare som hänger i krokarna. Och det är bara åtta besättningar som utbildats i vattenbombning av skogsbränder. Av de åtta har sju erbjudit sig att avbryta semestern för att gå in och vattenbomba.
 
Summa sumarum så kan man säga att Sverige och dess invånare aldrig varit så trygga som under det kalla kriget. På den tiden då staten var skalet och inte - som numera - kärnan i riksäpplet. Så länge det fanns ett yttre hot koordnerades samhällets resurser maximalt och effekt kom direkt när man behövde det. Detta hot försvann och man var tvungen att hitta en ny mening med verksamheten. Denna mening hette pengar, ju mer man omsätte i kronor desto mer syns det i gamla Svedalas BNP. Och ju större ekonomi desto mer att säga till om i EU. Åtminstone enligt det våra politiker tycks tro. Detta är den smärtsamma sanningen och nu har det synbart spårat ur...

Bildresultat för skogsbrand

Men jag vill verkligen inte politersera över det som händer just nu. Därför, slutligen, från en krönika publicerad igår:
 

Det finns också en poäng för politiker i maktposition att se vad det är som enar nationen: Räddningstjänstpersonal som bokstavligen sliter i sitt anletes svett för att rädda vad som räddas kan, civilsamhället som på en given signal organiserar sig med kaffekokning, myggstift och pizzaleveranser, människor som får evakueras ur sina hem där de bott i generationer och skräcken för att husen kanske inte står kvar när de kan återvända, skogsägare som ser sina älskade marker brinna upp, grannkommuner och sydliga län som skickar professionell och ideell hjälp.
 

Och allvarligt, vad är själva poängen med ett EU-medlemskap om vi inte kan ta hjälp från de länder som har den utrustning vi just nu behöver?
 
Läs Lilian Sjölunds text När våra hem och marker brinner hjälps vi åt - spar debatten till eftersläckningen.

If I Can't Have Veckans Smash Hit

Publicerad 2018-07-20 16:01:00 i Bästa sommarlåtarna, Musik - 70-tal,

Yvonne Elliman  If I Can't Have You

...var Veckans Smash Hit i radioprogrammet Poporama idag för 40 år sedan. Detta måste givetvis uppmärksammas här på bloggen, för den ingår i dess system. Se till exempel det nu tioåriga inlägget Elliman på Top Of The Pops. I mitten av maj 1978 blev Yvonne Elliman etta i USA med låten.

If I Can't Have You skrevs och spelades in av BeeGees, men även en annan version - som producerades av Freddie Perren - kom med på soundtracket till Saturday Night Fever. Till och med bröderna Gibb tyckte att Perren lyckades bättre än vad de själva gjorde...

En av de bästa låtarna som jag förknippar med sommaren för 40 år sedan. En av de bästa låtarna i överhuvudtaget förresten...

Vattenbombare - en symbol?

Publicerad 2018-07-19 06:36:00 i Allmänt,

Så var det dags igen! Den långa och svåra torkan och varma sommaren har gett oss "extemväder" och skogsbränder i vårt avlånga land är mycket vanligt förekommande. Just nu finns de värsta bränderna i Dalarna, i Jämtland, i Hälsingland och i Västerbotten. Se SVT:s samlingssida för alla stora skogsbränder.

Har också varit rätt aktiv på bloggens facebooksida och en hel del av det nu närmast följande kommer ur dess flöde de sista dagarna.

MSB begärde i måndags återigen hjälp via EU och två Canadair CL-415 opererade av Protezione Civile, I-DPCD och I-DPCF, startade vid tiotiden på tisdagen från Rom/Ciampino. Det sistnämnda flygplanet kom att få problem och vända rätt tidigt. Från Genua plockades en ersättare i form av I-DPCT som kom att övernatta i Luxemburg. I-DPCD landade i Örebro vid 20-snåret på tisdagskvällen.

Med andra ord så tar det gott och väl ett dygn att ferryflyga fram dessa vattenbombare från Medelhavsländerna. När det är kris kan denna tid vara rätt dyrbar.

I-DPCT anlände Örebro vid lunchtid på onsdagen, då hade redan I-DPCD satts in i bekämpningen av branden i Älvdalen och Härjedalen och därför ombaserade Sveg över dagen. I-DPCT anslöt senare.

Båda har på kvällen återgått Örebro där teknisk bas (åter)upprättats och den italienska kontingenten befinner sig. Utgår från att det som vanligt är dubbla besättningar.

Via EU:s krishantering har MSB under onsdagen ansökt om mer vattenbombare och helikoptrar. Två franska CL-415 kommer under torsdagen att anlända till Örebro, för att så fort som möjligt sättas in i brandbekämpningen. Sju norska helikoptrar fyller på det antal som redan är i hård användning, bland annat tre av Försvarsmaktens HKP 15 Blackhawk som kunnats sättas in tack vare att semesterledig personal har kommit in för frivillig tjänstgöring.

Edit: Två franska CL-415, F-ZBEG och F-ZBFY,  ankommer Örebro sent i eftermiddag tillsammans med ett ledningsflygplan av typ Beech 200, F-ZBFJ.


Som jag tidigare vid flera tillfällen propagerat för: Se till att skapa en gemensam nordisk "skop-stryrka" för insatser i Norge, Sverige, Finland och gärna även Baltikum. De nordiska staterna anskaffar två exemplar av CL-415 och de baltiska en var. Teknisk bas föreslår jag vara Borlänge, men flygplanen disponerar länderna normalt var för sig, på hemmaplan. Man stöttar varandra vid längre insatser, ger med andra ord redundans för Skop-styrka NorBalt, och självklart även en resurs i Emergency Response Coordination Centre (ERCC), EU:s gemensamt finansierade civilskyddsmekanism. 

Ett samarbetsavtal via KSL i och med köpet av ambulansflygplanen av typ Pilatus PC-24 borde väl redan vara på plats med Babcock? Det går säkert att vidareutveckla...

MSB tycker att en permanent vattenbombarstyrka är för dyr. I sådana här lägen är dock tidsfaktorn kritisk. Och vad händer den dagen då italienare, fransmän, kroater, spanjorer eller greker inte kan avstå från sina CL-415?  I vårt samhälle som främst efter sekelskiftet präglats av NPM har man inte tagit in den oerhört viktiga parametern trygghet. Den kan liksom inte bestämmas eller klassas som allt annat som kan "loggas".

Värdet heter trygghet, det kanske viktigaste värdet. Det som våra politiker och dess utredare inte sett, tydligen glömt bort. Det är ju just de, pappa Staten, som ska se till att ge oss trygghet.

Nu evakueras det för fullt på flera platser. Redan när så sker borde vattenbombarna vara på plats. Inte en dagsresa eller två därifrån...

En inflikning: Till exempel tog det cirka ett dygn med tjafsande mellan olika myndigheter och statliga aktörer rörande vem ska betala vad när det gäller branden i Trängslet. Under den tiden växte skogbranden från "normalstor" till "panikstor".  Knappast förtroendeingivande, pappa Staten! Bristande samordning är tyvärr ett stort återkommande problem i uppstartningsskedet.

Ena stunden ska pappa Staten vara up to date vad det gäller klimatförändringar, extremväder och den nya status vi antagligen därför nu ska leva i. Men rusta landet och dess medborgare - i HELA landet - mot detta...ja, det är tydligen inte så viktigt, trots allt. Eller?

Det finns många institutioner som raserats i samhällsbygget under senare år som behöver komma på plats igen för att vi ska återfå den där (nationella)  tryggheten. Här finns det en möjlighet att ta det en bit utanför boxen, hitta på något nytt, något som inte fanns i folkhems-Sverige. Vattenbombare disponibel direkt på hemmaplan kan kanske bli en slags symbol att tryggheten är på väg tillbaka? Att pappa Staten dessutom bryr sig om glesare befolkade - och skogsrika - områden. Det räcker att se vad i stort sett varenda ledarsida har skrivit om de senaste dagarna: Vattenbombplanen!

Canadair CL-415 I-DPCC

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela