Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Snack om nojja - nåja...

Publicerad 2007-02-28 21:13:40 i Allmänt,

Vi gled in på ämnet åldersnojja.

Man kan aldrig veta hur det blir, men i mångt och mycket så tror jag att jag är skapligt trygg i mig själv, eller?  Det kanske är så att andra som träffar mig får åldersnojja? och jag vägrar konstant göra det man ska ”för det gör man” etc.

Vi snackade  om gymnasieåterträff, en förestående sådan.

Som störst identifierbar åldersnojja hade jag när jag var runt 25. Nu idag känns det rentav pinsamt att man tänkte som man gjorde, la ner tid, kraft och energi på detta. Men man visste inte. Vad var man?  Var man ung? Var man vuxen? Var man..barn..fortfarande? Utåt så var man väl lite lagom och klädsamt kaxig, men man var rätt mesig egentligen.  Och det visste man, innerst inne. Det kändes som att man var, på sätt och vis, en bluff. Man bara gick omkring väntade på att någon skulle genomskåda en.

Man trodde att man skulle se det: Där, just där .. där börjar det, det ”vuxna livet”. "Nu är jag konstaterat vuxen." Det var nog därför man hade ångest över detta, då. När det inte blir så konkret som man föreställt sig  - att se vuxenstrecket när man passerar över det...varför då gå omkring och ojja sig över det? Det är inget man kan göra något åt ändå...

I överhuvudtaget kanske ämnesvalet tyder på något total motsatt. Men va fan..man fortsätter att leva på bluffen. En vacker dag så kommer de kanske på en? Nåja, den dagen och den eventuella sorgen...

Status Ego II

Publicerad 2007-02-27 23:51:13 i Allmänt,

Dags för kortfattad lägesrapport. Krydden sa idag att det är för lite fyllesvammel på bloggen. Hmm, om det skulle vara det så borde jag börja med lite vardagssvammel först...åtminstone. Här kommer lite sånt:

Idag har jag suttit inne i princip hela dagen och skrivit beställda texter. Tre stycken har blivit färdiga, vilket jag också hade som ambition och känns bra. Två av dessa är lämnade. Återstår korr på en- och ytterligaren en text vilken ska knackas ner under förmiddagen  imorgon. Allt är inlämnat under morgondagen, eventuella kompletteringar under eftermiddagen. Sen: fan var skönt o  vara av med den skiten för denna gången...

Utöver att ha mixtrat med detta har jag tvättat en massa. Unnat mig en promenad, lite för sent på dagen dock. Jag är för dålig att utnyttja dagsljuset. Kollat på Uppdrag Granskning och tyckt en del om- och kring det programmet (se nedanstående inlägg). Tänkte nu kolla på Musikbyrån Special (om Take on me-videon) för att sedan förhoppnningsvis få mig en god natts sömn.

28197-43428197-433

Appropå TV förresten. Tittade på den nya serien "Leende guldbruna ögon" och skrattade bitvis rätt gott, och högt. Den har inget med "Ärliga blå ögon" från nittonhundrasjutiofrysihjäl någongång att göra, om ni kommer ihåg  den kanskekanske....?

På torsdagmorgon hänger jag på Nils upp till Stockholm.


Under avdelningen frustration kan jag meddela att jag fortfarande inte är människa att hitta min almanacka. Var i helvette är den då..?! Kom fram! Ge dig tillkänna, Alma Näck!

Bulle och besvär

Publicerad 2007-02-26 22:23:11 i Allmänt,

Bulle och besvär

Med bulle i detta fallet avses Bulldog, avbildad här ovan. Här i Svedala brukade vi typen militärt 1971 till 2001, då kallad SK 61 eller FPL 61, samt den civila statliga flygskolan TFHS som hade Bulldog 1984 till 2005. Inget fel på flygplanet i sig, men hur de 78 exemplaren kom hit - där fanns både en och två saker att anmärka på. Den första ordern tecknades knappt en vecka efter det prototypen hade flugit sommaren 1969. Någon utprovning i egentlig mening gjordes alltså inte. Men "väl" av den mindre föregångaren Beagle Pup 150, antagligen i samband med lite lillejul på Ljungbyhed.

En artikel i senaste SFT har fått en del gubbar att gå i taket. Då jag snart är en sådan, hänger även jag på - upp i detta tak - tillsammans med dem.

Artikeln är skriven av den dåvarande chefen vid flygstabens utbildningsavdelning och lämnar en hel del övrigt att önska då den enligt rubriken ska avhandla just "När Bulldog kom till FV". Till att börja med skiljer han inte ens på Pup och Bulldog - tror att det är samma flygplan. Detta alster har fått en del att ta till pennan/tangentbordet, inkluderat även mig.

Sånt här retar mig tio gånger mer än om Saab idag låter 90 millar försvinna in på konton hos vissa tjeckiska politiker i samband med att man sålt Gripen dit. Pengar som är jordnötter i dessa sammanhang, snodda från det tjeckiska folket  dessutom.

För var tror ni pengarna kommer ifrån? De läggs ju ovanpå ordern, med dessa politikers goda minne. För kom inte och säg att Tjeckien inte är korrumperat. Alla länder (även lätt skenheliga Sverige, som sagt) är det mer eller mindre. Det räcker med att bli stoppad av en maktfullkomlig tjeckisk polis i en Skoda Felicia så vet man "var landet ligger" i detta fallet. Det är en del av kulturen där, på ett helt annat sätt än här. Den kafkanska maktfullkomligheten.

Därför väcker det rubriker här, men det finns - av gammal hävd - alltid ett sådant "moment": Beslutsfattarna ska smörjas - folkvalda, byråkrater eller andra "ofantligt" anställda. Ska man vara med i matchen kan vi, moraliskt ädla svenskar, inte komma med egna regler. Vill vi sälja stridsflygplan eller inte?  Det går inte vara alltför blåögd. Det är en dirty biz...

Ärligt talat hade jag nog varit mer förvånad om det  i n t e  förkommit mutor i denna affär.

Men ändå, det är annat med den gamla Bullen.

Jag avser inte ta några extrapoäng, eller snyggt och ridderligt greja ett moraltest i denna fråga. Vare sig om det rör 10 millar totalt i Sverige för snart 40 år sedan eller  dagens 90 millar i eventuella bestickningar i Tjeckien. Det är helt enkelt frågan om "vilket som berör mig mest?".

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela