Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Från en svunnen tid?

Publicerad 2007-01-30 23:47:00 i Allmänt, Hemmafältet,

28197-402

Ränneslätt, flygdagen 2003: Jurgis Kaiyrus - med nosen upp i sin SU-26.

Från en svunnen tid

Fotograferat åt andra hållet, fast 33 år tidigare. Om inte annat så skvallrar armévalpen och marimekkoklänningen om det.

I förkylningstider blir man inte bara snuvig, man blir lätt melankolisk också. I den snuviga tiden går tanken gärna till den svunna...

En bit historia till salu

Publicerad 2007-01-29 23:04:46 i Propulärkultur,

En bit historia till salu

Detta fick mig att haja till lite, inte för att man är realistiskt intresserad - men man är ju ändå ... intresserad...

AIRCRAFT DATA

Manufacturer: Curtiss
Aircraft Type: C-46
Model: A
Configuration: Pax
MSN: 42-3679
Engines: Pratt & Whitney R2800 51M3
MTOW (lb):
TT (Hrs): 14,631.3
TC:
Year: 1945
Previous Operator:
Availability: Sale
Available When: Now
Price:
Comments:
Date Inserted: 7/11/2005
Date Modified: 7/14/2005

Gammal annons och ínte mycket att gå på, men efter ett tag kunde jag via nätet få fram att just denna Curtiss C-46 sedan 1984 finns i hos bolaget Servicio Aereo Del Vaupes i Colombia och bär reggan HK-3150. Med hjälp av det gamla US Army Air Force numret 42-3679 spårade jag fram tillverkningsnumret, detta i en bok om Curtiss C-46 Commando som fanns i bokhyllan hemma. Kärran rullade av produktionslinan i januari/februari 1944. Efter kriget kom den att säljas till flygbolaget LAPSA som var i princip en cover up för israeliska flygvapnets transportorganisation. De brukade ett antal C-46 bland annat för att smuggla tjeckisktillverkade Messerschmitt 109:or till Israel. Om just denna C-46 står det:

Reported as the C-46 which crashed 31 May 48 near Ekron Air Base (with Bf109 as cargo). No fatalities. N9841F A W Schwimmer, Sayvon, Israel. To Seven Seas "Baltic Sea" 1960. Badly damaged by undercarriage collapse at Marseilles 13 Oct 1960. Repaired. Became the personal aircraft of the Katangese President. Stored Elizabethville, Congo, 1961 until ferried to Brussels Aug 1963.

Det där med att Curtiss'en även varit Katangas president, Moise Tshombe, personliga flygplan gör den verkligen historisk - om det nu är sant. Har nämligen inte fått det bekräftat ännu från/i andra källor...

Tshombe, ja - hans "öde" låg ju till grund för storyn i 70-talsrullen De vilda gässen. Ännu en titel som går upp på listan över filmer som ska ses igen.

Summa summarum helgen som gick - 2

Publicerad 2007-01-28 21:48:04 i Allmänt,

Så var man åter hemma i sin trygga lilla vrå igen. Det gick betydligt smidigare att ta sig hit, tillbaka, än upp i torsdags. Trots att det snöade ymningt här, och gör så fortfarande.

Kortfattat, jag tycker egentligen att inget av världsomvälvande vikt har inträffat, men jag måste ju fylla bloggen med något...

Torsdag: Anlände, satte upp basläger hos Jemp. Hämtade pizza, glodde på TV.

Fredag: Slöstart. Snackade med Sune i telefon, han trodde att jag fanns i Oaklake. Lusläste SvD, blev bland annat sugen att ASAP kolla The Last King of Scottland. Kollade in Jemps nya workstation på Skånegatan och tog en snabb lunch. En sväng förbi Wasa och kaffe på lunchen hos Ida. Sedan flöt jag omkring lite och vips var det snart dags för lite A/W. Jempa, Ida och Lasse anslöt, det hoppades lite barer och till slut var det bara Lasse och jag kvar. Jag bröt mitt deltagande efter en stund på Br Olsson. Hemma runt två.

Lördag: Rev basläger och lämnade Jemp (okommuncerbar) för Tapto vid halvelva. Sedan styrelsemöte med avbrott för välbehövlig lunch. Inget speciellt hände där. På kvällen bjussade kanslisten på lite snax och virre innan middag, som intogs på cyprioten på andra sidan gatan backen nedanför. Helt okej käk. Blev mäkta förvånad när en tjej hoppar fram och hejar ivrigt. För ett ögonblick var jag inte med på vem det var men minnet återhämtar sig fort och jag konstaterar att JH tål att ses på - var inte i förrgår vi sågs sist. Vi pratar i ett par omgångar, kul. Efter middagen satt jag på hotellet och småsnackade med S-E över en öl, han var inte alltför glad över mitt avhopp ur styrelsen. Förstår hur han tänker, S-E är väl en av de som jag funkar bäst ihop med. Tapto på tapto vid halvtolv.

Söndag: I raskt tempo kör vi igenom kvarvarande punkter och vi är klara lite innan tolv. Henrik och jag börjar gå ner mot centralen men tappar stinget och hoppar på undergrunden. En sweinteuer macka på centralen får tjäna som lunta. I väntan på avgång så sitter jag och snackar med TE. Försedd med en Air Forces Mtly och en Aircraft Illustrated (mycket läsvärd artikel om F-104 Starfighter i Luftwaffe/Marinefliger!) gäspade jag mig igenom resan ner till Nässjö. På stationen där sprang jag på FF som erbjöd mig skjuts, ögonblicket därefter även Sune som hade lämnat Tompa (som ska till Thailand och därför passat på att parkera sin bil i moderns garage över den tiden) f v b Gbg. Passade på att snacka med FF, har ju hört talas om hans skilsmässa. Han blev nog lite förvånad att jag hade räknat ut vem han träffar nu. In med väskorna och sedan direkt ut till Noris. Där fick jag ett varmt mottagande av Elias som slet tag i mig och drog mig omgående uppför trappan för att kolla på "plyplanen"...

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela