Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Polskt flygplan i Trelleborgs hamn

Publicerad 2017-03-22 07:55:00 i Propulärkultur,

 
Hittade ovanstående bild på Digitalt museum/Trelleborgs museum. Dess beskrivning lyder kort och gott:

Sven Svensson med lastbil tillhörande Nordisk Transport & Spedition AB transporterar ett flygplan.

Flygplanet ser onekligen ut att vara en Polikarpov Po-2 - eller snarare antagligen en i Polen licenstillverkad sådan, det vill säga en CSS-13. Flygplanet polsk civil registrering SP-APN och är alltså en systermaskin till SP-APE, som en flykting hamnade med i Kalmar i mars 1951. Den senare var ju nyligen föremål för detta inlägget.

Kan det ha att göra med denna händelse?

1948, 21 augusti: Ett tvåsitsigt polskt sportflygplan landar vid Laholm. Trots att det endast var tvåsitsigt fanns tre personer, flyktingar, ombord.

Flera av frågorna från det förra blogginlägget är ännu obesvarade, och när man ser denna bild så späds nyfikenheten på ytterligare. Måhända är händelserna helt orelaterade? Eller kanske inte? Men...nej, jag vet inte mer. Så är det någon därute som känner till något mer om besöken av SP-APE och SP-APN i Sverige - skriv en kommentar!

Nedan syns en annan CSS-13, SP-BHB, fotograferad av Sekcja Samolotowa 1971 (Via wikipedia).

Nej tack till Remote Towers (Uppdaterad 170322)

Publicerad 2017-03-20 16:00:00 i Swedavia - svenskt flygs fiende nr 1,SVT Västerbotten har idag kommit med tre artiklar där de granskat Luftfartsverkets (LFV) näriga ambition att fjärrstyra flygledning på en rad av Swedavias flygplatser. Klicka på bilden ovan och läs!

Ett citat från en av artiklarna:

Under punkten ”Övrigt” vid nästa möte, som hölls i slutet av november, så underkänner referensgruppen hela underlaget för den planerade förändringen:

”Referensgruppen anser att det material de fått ta del av inte är tillräckligt detaljerat för att LFV ska kunna ta ett beslut om RTS Swedavia. Referensgruppen avråder ur ett operativt perspektiv bestämt att LFV går vidare med detta innan de 5 ATS som är berörda har analyserats mycket mer ingående.”

Från ett tidigare blogginlägg:

Inom flygsfären är detta med säkerhet en del av kulturen, det är hårt inpräntat. Ja, ibland kan det till och med bli helt absurt, på gränsen till överdrivet. Men i fallet med Remote Tower skulle man kunna påstå att det är näst intill tvärtom! I Sverige har man varit väldigt enögda, för här finns frågetecken - bara tanken att det skulle gå att hacka systemet är egentligen tillräckligt!

Och några av dessa frågetecken har SVT Västerbotten nu hittat. Misstänker att det här är bara början.

Jag skulle kunna förstå det goda med fjärrstyrd flygtrafikledning om det skedde på mindre flygplatser med ett annat trafikmönster än till exempel Sturup. Kanske på flygplatser som Hultsfred eller Oskarshamn. Men konstnaderna att införa systemet används snarare som argument till att lägga ner trafikflygplatser än att rädda dem - se vad som hände med Gävle.

När allt kommer omkring så finns det inget som slår den sista instansen när internet lagt av eller elavbrottet slagit till; en flygledare som kan gå ut på balkongen och med en handhållen och batteridriven radio kan ge "banan fri".  Det känns som de enkla smarta lösningarna med god redundans a la sunt bondförnuft av någon anledning inte passar LFV och Swedavia. Så varför jobbar de emot det som samhället behöver? Emot vårt bästa? Eller har vi här stött på ännu en begraven hund?Uppdaterat 170321

SVT Västerbotten forsätter idag sin granskning av LFV:s fjärrstyrda flygledartorn inom projektet RTS Swedavia. Flygledare i Umeå är inte sugna att flytta till Stockholm och Svensk Pilotförenings flygsäkerhetsgrupp är starkt kritisk. Större delen av SVT Västerbottens morgonsändning användes för att berätta om problematiken. På eftermiddagen berättas även att Umeå kommun vill stoppa Luftfartsverkets planer.Uppdaterat 170322

SVT Västerbotten har gjort ett omfattande grävjobb. Man berättar idag bland annat att Luftfartsverkets generaldirektör Olle Sundin sitter på två stolar, både som säljare och köpare. Generalfel av en generaldirektör med andra ord. Se även för övrigt detta tidigare inlägget.

 

AB Jordbruksflyg - 2

Publicerad 2017-03-19 21:00:00 i Flygföretagande, Piper, Propulärkultur,Nu stötte jag på "ett levande bildmaterial' inspelat vid AB Jordbruksflygs hemmabas Kydingeholm under det sena 50-talet. Det lågflygs - i ordets rätta bemärkelse - med Piper Super Cub SE-BZY och Lillcub SE-BCB. Självklart ska detta ut på bloggen! Tack, Sture Kilgren för att du youtubade dessa unika bilder.

Läs mer om detta företag i inlägget AB Jordbruksflyg.

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela