Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

ESMC 180521

Publicerad 2018-05-22 08:00:00 i Flygföretagande, Hemmafältet,

Det är inte det största flygplanet som landat på Ränneslätt (ESMC). Det är långt ifrån det äldsta, och det finns till och med nyare. Men antagligen är det nog det kanske dyraste flygplanet som landat här (?). En Pilatus PC-12 går väl i dagsläget på i runda slängar cirka 40 miljoner kronor. Räcker det förresten?

Ett kul - men kort - besök av PC-12 SE-MIX "drabbade" Ränneslätt igår, då jag passade på att ta lite bilder (naturligtvis). Två PC-12  finns för närvarande på svenskt register och det uppmärksammades i detta inlägget i december förra året.
Det är en fantastisk flygplanstyp som sedan i början av 90-talet har tillverkats i över 1 500 exemplar. Landning utan behov av reversering, och vid start i luften innan halva banan på Ränneslätt hade avverkats. Just SE-MIX opereras av Grafair.

Put me in your MIX, eller vad var det Barry White sa/viskade/sjöng i början av 90-talet? Läs gärna Flying Magazines Pia Bergkvists artikel om PC-12 NG.

Exit Biltema Airshow?

Publicerad 2018-05-20 14:14:00 i Mustang, Propulärkultur, Spitfire,


Mustangen flögs av Pär Cederqvist Ängelholm - Stavanger igår, lördag. Pär kommer snart göra samma tripp med Spitfiren. Hangaren i Ängelholm är nämligen uppsagd och SE-BIL och SE-BIR kommer nu få ny hangaradress i Stavanger. Enligt vad jag förstått kommer de bägge flygplanen snart ställas ut i Biltema-varuhus i Norge. Temporärt eller permanent? Ja, det får framtiden utvisa.

Inget varar för evigt, tyvärr är det ju så. Jag tycker att man nu ska vara tacksam för de elva år vi fick med dessa flygplan, de förgyllde flygdagar och andra events i vår del av världen. Våren 2007 - trodde vi att det skulle bli så många år med Biltema Airshow som det trots allt ändå blev? Fundera lite på det...Den 30 maj 2007 anlände Spitfire Mk.XVI RW386 till Ängelholm på egna vingar från Duxford, flugen av Bertil Gerhardt. Då fanns där sedan några veckor redan Mustangen under uppmontering, efter ha anlänt i en container från USA. Mustangen var vid det laget tämligen känd, men köpet av en Spitfire slog ner som en bomb!  Det inköpet hade man lyckats hålla helt hemligt.

Under en resa i USA med Biltemaägaren Sten-Åke Lindholm bjöds det ett tillfälle att titta på en Mustang som var till salu - Bertil hade lobbat för införskaffandet av en warbird rätt länge. Sagt och gjort, köpet blev av och bollen var i rullning. På skoj sa någon "Då är det bara en Spitfire som fattas". "Finns det någon till salu?", replikerade Sten-Åke...och snart var även den affären ett faktum.

Något år senare kom Biltemas warbirdsflotta utökas med en Spitfire Mk.XVIII, SE-BIN. De som flög planen var nu Bertil och Filip Gerhardt samt Pär Cederqvist. Det gjordes mycket uppvisningar, man var flitigt i elden - exponeringen av flygplanen och Biltema var klockren! Det gick inte att missa kopplingen.

Den 21 augusti 2010 omkom Bertil när han havererade med SE-BIN i samband med landning i Tynset i Norge. Det kunde ha varit slut med Biltema Airshow efter denna händelse, och ett tag pekade nog också en hel del i den riktningen. Men man kom tillbaka och Pär axlade rollen efter Bertil.

Första gången jag fick se Pär göra en uppvisning med Spitfire tänke jag "Wow, bästa jag sett!" För rätt många uppvisningar med Spitfire hade man sett genom åren - nu var man tämligen viss i övertygelsen att det knappast fanns någon engelsman som kunde göra detta bättre.

Men det är inte bara uppvisningarna som jag kommer att sakna. Det är också viljan och glädjen att kunna bjussa på lite Merlin-muller när man ändå passerar. Det går  inte nog värdera förbiflygningarna över flygklubbar och andra - man kände sig unnad, speciell. Kanske skulle vi försöka ändå att arrangera en flygdag nästa år?

Med andra ord; Biltema Airshow hade en viktig roll i Flyg-Sverige, man ingöt förhoppning och självförtroende hos flygdagsarrangören. En fantastisk tillgång och det kommer vi förstå när vi väl börjar få lite perspektiv på denna era.

Idag tänker man tillbaka. Elva år går fort. Tydligen. För det känns inte som att det gått över ett decenum. Det känns snarare som...igår, det var igår som "Bilen" och "Biren" började häcka i Ängelholm. Man sänder också en tanke och ett tack till alla de som varit inblandade. Inte minst Bertil.

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela