Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Passage

Publicerad 2006-06-30 00:11:41 i Allmänt,

Igårkväll ramlade ett trevligt triumvirat in här i stan: Rasmus, Maria och Jakob. De är på väg i bil till den senares hemby Vuollerim och hade igår startat resan från Malmö. Man blir lite avis på dem, kör igenom nästan hela Sverige på längden - en bra, lätt  nationalromantiskt, hemma-road trip. Fast om de skulle mot norr - efter det de lämnat mitt kök igår - så vet jag inte om jag kan påstå att Jönköping ligger i spåret. För det var där de var när jag kollade med dem imorse. Hursom, dagliga positionsrapporter är utlovade. Vore kul också om de passerade härigenom på vägen tillbaka.

VM i apa

Publicerad 2006-06-25 21:14:42 i Allmänt,

Så var det över för denna gången, VM i apa. Alltså, inte bara fotbolls-VM för svensk del, jag menar främst midsommarblotet. Då man kan apa sig, så svensk man är ... hela sommarnatten igenom. Själv gjorde jag det ihop med ett femtontal andra i Misterhults skärgård. Måste nog peka ut lördagens båtfärd ut till en ö som det bästa som hände i helgen, sillunch på en klippa i lä.

mids4

Se stollar bada, förnöjt skrika mer eller mindre förnedrande utlåtanden till nära och kära i parti och minut - främst till Rune (Sune som egentligen heter Per-Olof) och Ture Tvål (Tompa). När Mats nylle bröt ytan efter han hade slängt sig i det 15 gradiga vattnet såg man att han är en klockren Ernst Stavro Bloefeld, eller om man så vill: Dr Evil. Måste ge killen en långhårig vit katt och en Mao Tse Tung-tvådelad kostym (Bäst som  Blofeldt var ju, när det begav sig i slutet av 60-talet, Telly Savalas i bondrullen I hennes majestäts hemliga tjänst.  Fast bilden nedan visar Donald Pleasence som gjorde samma roll i den tidigare Man lever bara två gånger.).

kity

mids2

mids1

Sen tog vi oss tillbaka till hemmabasen, stugan. Ingen rast ingen ro, utan ap-VM fullföljdes. Vi åt gott igen, så gjorde myggen. Man måste undra hur pass fulla insekterna som kalasat på oss måste varit. Framåt eftermiddagen åkte vi hem, till vaddå? En fotbollsmatch man helst inte velat se. Och sen då, det blev som de blev: krogen. Lip- och tannagnissel för somliga, inte för mig. Men ändå är man rätt urlakad nu. Det räcker. Man känner inte för att jobba imorgon. Tyvärr är det rätt mycket att ta tag i, ve och fasa. Sedan verkar det bli gästspel här i slutet på veckan som kommer. Även jag får spel...

Klubb Kamerun

Publicerad 2006-06-21 22:11:44 i Allmänt,

milla

Kommer ihåg en midsommardag för - får se nu - det är 16 år sedan. Då som nu kretsade mycket kring fotbolls-VM. Ett mästerskap som man för svenskt vidkommande inte ser på med direkt stolthet. Det man möjligen ser framför sig är Olle Nordins överläpp, prydd med en hårt nedansad fyrfilig tangoautostrada.

En kort utvikning: Några år senare slog jag mig i slang med en snubbe i baren på Kalmar Nation i Lund. Han höll på att skriva en uppsats i nationalekonomi och hans tes var att Sveriges ekonomiska kräftgång under tidiga 90-talet berodde på Costa Rica-matchen. Åtminstone prickade han skapligt in tidsaspekten. För ett nationellt trauma var det. Ett ögonblick när man i de svenska stugorna inser att nu är det kört, nu har en bananrepublik piskat oss. En bra illustration är Peter Habers replik i kalkonrullen Slutspel - En film om livets stolpskott när just detta står klart. Jag har för mig att han säger något i stil med "Vi måste ta tag i våra liv." Slut på utviket.

Lördagen efter midsommarafton 1990 kommer ingen av oss som var där - i en sommarstuga utanför Varberg - ihåg. Okej då, lite fragment finns.Detta var tiden då man fortfarande bryggde vin hemma och av dylik dryck kom vi, stora, starka, ytterligt virila unga som var Sveriges hopp i denna svåra stund i vår historia, att förtära tre flaskor var. Av Chatau Tuppa närmare bestämt, a.k.a. Villes femdagars, med extra socker. Detta framför TV:n och en match där ena laget var Kamerun. Istället för Brolin så hissade vi Roger Milla så fort han rörde bollen. Därav namnet Klubb Kamerun. Senare samma höst började somliga vilsna av oss hänga flitigt på Gambiska föreningen.

Matchen på midsommardagen kommer inte ses på västkusten, snarare tvärtom, på ostkusten...kanske?  Vi får se när vi åker hem. Midsommarafton ska nämligen firas i en stuga mellan Oskarshamn och Västervik. Känns det som att midsommardagen är viktigare än själva midsommarafton? Egentligen är inget av dem särdeles viktiga, men .. ja, jo .. lite så är det. Måtte dock inte den frustrerande känslan som en gång skapade begreppet Klubb Kamerun infinna sig.

Risken känns inte så, i ärlighetens namn, överhängande. Bananerna från 1990 är utbytta mot Kruppstål, till att börja med...

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela