Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

"V for Victory" på Bromma 1945

Publicerad 2015-12-28 07:53:00 i DC-3,Här står en tämligen rätt anonym Douglas C-47 tillhörande USAAF - bilden är tagen på Bromma 1945.

Det rör sig om en C-47A-DK med USAAF id-nr 43-47981 vilken levererades från fabriken i juli 1944, men till vilket förband flygplanet tillhörde är inte känt då det anges som "No Card" i amerikanska arkiv. Förutan de standardmässiga svartvita "D-Day-stripes" så är den enda märkningen ett enkel-V på fenan (se bilden längst ner).

Spontant slås jag av en tanke: V som i "Ve Do It"? Detta uttryck hörde ihop med Bernt Balchen - från denna sajt:

”Kan du klare denne jobben da, Bernt?” spurte Spaatz. ”Absolutt”, svarte jeg, ”vi skal klare det”. I iveren uttalte jeg den engelske ”w” som ”v” og snublet over en stavelse eller to så det ble til ”Ve do it”. Spaatz lo høyt og snudde seg til Anderson: ”All right, Freddie, du og Bernt kan gjøre klar direktivene for ’Ve do it’”. Og det ble gruppen min hetende.

Rörande Balchen och de av honom ledda operationerna i Skandinavien i slutet av andra världskriget, läs gärna mitt tidigare inlägg Metfield - den bortglömda (skandinaviska) flygbasen. Varför gissar jag att ett litet "V" kan indikera just detta? Jo, för att detta åtminstone vid ett tidigare tillfälle gjorde det - då satt bokstaven på nosen på en Consolidated B-24. Se denna bild tagen på Balchen med flera på Torslanda i månadsskiftet mars/april 1944.

 
Den 8 augusti 1945 avslutades den av Balchen ledda Operation Where And When och alla de amerikanska C-47 som ingått i denna verksamhet hade horisontella band målade i gult/svart/gult högt upp på fenan, något som C-47:an högst upp och längst ner tydligen inte har.

Just detta flygplan, 43-47981, ströks ur de militära amerikanska rullorna sommaren 1964 och överfördes till det kongolesiska flygvapnet som 9T-PKD. Eller om det snarare var till WIGMO? Mer WIGMO-relaterat inom kort...

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela