Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Hunter SE-DXM

Publicerad 2011-08-31 08:13:57 i Allmänt,För någon vecka sedan, närmare bestämt lördagen den 20 augusti, gick Swedish Air Force Historic Flights (SwAFHF) Hawker Hunter SE-DXM av banan på Såtenäs i samband med att piloten avbröt starten. Anledningen var misstänkt fågelkollision. Läs till exempel detta inlägg på flygvapenbloggen.

Henrik skickade över dessa bilder i slutet av förra veckan.Han skriver:

Som du ser så är den gamla motorn urplockad. Det finns några småmäken på en del skovlar. Troligtvis går de att putsa ur utan att man behöver balansera om motorn.Som det ser ut nu så monterar vi in reservmotorn nu i början av denna veckan.Tvättad och stympad, men snart alltså åter komplett...och i luften (får vi hoppas).

Det har skrivits en hel del om Hawker Hunter här på bloggen, här är några länkar:

Hunter Alpine

Nu ska 34:an skrotas, nu ska 34:an bort

Svenska inslag hos ATACHuntern är som synes målad som en svensk J 34 med callsign Ivar Röd Gustav - en F 9-kärra 1962-63 som fortfarande har kvar Acro Hunters-loggan i nosen från sin tidigare "tjänstgöring" hos F 18.

Loppbiten? - 2

Publicerad 2011-08-30 06:24:51 i Propulärkultur,Apropå gårdagens Loppbiten? - 1 - det finns ju faktiskt en Flygande Loppa i landet som är just flygande...Vid passage av Skavsta passade jag på att få  mig en närmare titt på Björns loppa. Han skulle väga den igen och jag var dagen till ära "vågkurir". SE-XJH är av typen Mignet HM14 TF 290 Loppan, om vi ska vara lite mer formella. Den byggdes mellan 2004 och 2010 och befinner sig för närvarande under flygutprovning.

Motor: Rotax 503 och på denna hänger längst fram en trebladig Ivo-prop.Om man vill kan man nog få ett litet knäck som så kallad "lopp-caddie"? Det är bara å gå ut på banan...Det här med ihopfällbara vingar, vilket gör det enklare att hysa apparaten, var inte ovanligt förr. Främst tänker jag på Moth.Denna utrustning hade de nog inte på den tiden "det begav sig", det vill säga 30-talet för Flygande Loppan. I denna vinkeln ser man inte radion vilken sitter under sargkanten till höger.

Björn har byggt sin Pou du Ciel efter loppritningar som uppdaterades för lite över 10 år sedan av nyazeeländaren Robin J Germon.

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela