Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Aerocenter i Växjö

Publicerad 2011-01-02 12:58:00 i Allmänt, Flygföretagande, Personligt urval,

Tidig bild från 1980 på Aerocenters Fairchild F-27 SE-IEG. Två år senare var looken annorlunda...
Aerocenters Fairchild F-27 SE-IEG parkerad på hemmabasen Växjö/Öjaby 82-03-14. Bild: Rolf Larsson.

Som någon uttryckte det i en kommentar för några dagar sedan: "The Thomas Crown Affair" - Genast började jag leta efter associationer till Crownair. Det märkliga bolaget har man ju redan skrivit om, så då återstår snarare att skriva något om Thomas, eller vad säger ni? 

Flyg-Sveriges entreprenör No.1, Thomas Johansson - mannen bakom Transwede, Time Air Sweden, Air Ops och Transjet - inledde sin karriär runt 1970 med safariturer i Afrika. Han hade tidigare varit elev på Krigsflygskolan, F 5, på Ljungbyhed, hoppade av och kom därefter att jobba som pilot hos Nordflyg i Eskilstuna, Strålfors i Ljungby och Skyline Sweden i Malmö.

Då Skyline började dra ner på sin verksamhet i mitten av 70-talet, blev den då 28-årige växjösonen utan arbete. Thomas Johansson kom då att starta företaget Aerocenter med inriktning mot taxiflyg och utgångspunkten var den nybyggda flygplatsen Växjö/Öjaby. En Cessna 172 av årsmodell 1963, SE-EHR, blev Aerocenters första flygplan vilket köptes våren 1975.


Cessna 172D SE-EHR, Aerocenters första flygplan. Från början ägdes EHR av en annan välkänd företagare i flygbranschen - gissa vem? Bilden togs av NOA på Torslanda sommaren 1977.

Med garantier från bilkylartillverkaren Blackstone anskaffades några månader senare en Piper PA-31P Pressurized Navajo, SE-FPF. Något år därefter utökades flottan med två Cessna 402, SE-FMN och SE-FZN. Gissningsvis hamnade en del personal från BFS i inte allt för avlägsna Emmaboda i denna veva i Växjö... och 1977 går BFS i konkurs - läs inlägget Business Flight Service och Skutarydsfältet.


Beech 99 SE-GEO på Bromma den 4 juli 1979. Bild: Rolf Larsson.

Firma Aerocenter Trafikflyg gjorde sig känt som ett offensivt företag och en frisk fläkt i branschen, det märkes bland annat i flygplansinnehavet. Förutom de innan nämnda brukande man Beech 99 SE-GEO, Beech 200 SE-GSU, Beech B90 SE-GUU och C90 SE-IIB samt en kort period Piper PA-31T Cheyenne SE-GNB. Men Thomas Johansson hade siktet inställt på större maskiner...
Beech B90 SE-GUU i Rotterdam 1983. 

1980 fick Aerocenter tillstånd att bedriva tung luftfart och tog då över den hangar i Växjö som tidigare disponerats av ScanBee.

Fairchild F-27F SE-IEG på Arlanda 80-06-03. Bild: Tommy Lakmaker.

I slutet av april levererades en Fairchild F-27F med 20 år på nacken till bolaget. Den var finansierad av AB Elektroplanering och registrerades SE-IEG. Tidigare hade planet bland annat flugit för kanadensiska MacKenzie Air och den amerikanska reseklubben Jet Set, då kallad Jet Set Too, samt Flying Firemen (som N225). Ganska omgående leasades SE-IEG ut till danska Cimber på 1,5 år och den affären möjliggjorde införskaffandet av ytterligare en F-27.

Följande skrev Peter Billing i Flygrevyn 3/1981:

Sedan maj förra året wetleasar bolaget [Cimber, min anm.] en Fokker F27:a av Växjöföretaget Aerocenter. Med drygt två kompletta svenska besättningar flyger F27:an Cimbers linjer med tre dagliga turer mellan Köpenhamn och Sönderborg och en till Odense. Cimbers egna Fokker F28:or som tidigare var insatta på dom här linjerna är i sin tur leasade till ett inrikesbolag i Saudiarabien. Där är oljan billig!

Aerocenters Fokker F27 köptes på ren spekulation i april 1980. Redan en månad senare kom anbudet från Danmark, och med knappt influgna besättningar fick svenskarna kontraktet som ser ut att löpa vidare ett bra tag till.

- Vi satsade på vad vi trodde den skandinaviska marknaden skulle behöva, säger Aerocenters direktör Thomas Johansson, och den satsningen var tydligen helt riktig. Bolaget söker f n flera flygplan av samma typ, och nyligen var Thomas Johansson över i USA för att leta.

Fairchild F-27J SE-IGZ på Arlanda 81-05-12. Bild: Tommy Lakmaker.

I februari 1981 levererades SE-IGZ, en Fairchild F-27J tillverkad 1959. Även den kom ganska omgående sättas i jobb utomlands: Med besättningar leasades SE-IGZ till Egypten och bolagen Pyramid Airlines och Nile Delta Air Services

I oktober ändrades namnet på bolaget till Aerocenter i Växjö AB.

SE-IGZ med Nile Delta- och Aerocenter-titlar. Bilden togs av Rolf Larsson i Växjö 83-05-07.

I början av 80-talet var Aerocenter ett av två bolag i Sverige vad det gällde sitt segment - företagets F-27 hade plats för 44 passagerare. I Göteborg fanns numera även tidigare nämnda ScanBee med sin Convair 580 i samma storleksklass. Aerocenter flög en hel del odd-charter, till exempel ställde man upp med turnéflygplan åt artister som Jackson Brown och Crosby, Stills and Nash. Och med de danska och egyptiska leasingavtalen hade man också fått en skapligt stabil grund att stå på.
SE-IGZ på Öjaby 82-04-26. Bild: Rolf Larsson.

Aerocenter hade nu siktet inställt på att bli ett ledande commuterbolag. Så hade också Swedair som hade beställt tio stycken Saab 340 och då som största typ opererade Twin Otter. Att Swedair skulle bli matarbolag åt SAS och Linjeflyg var hela tanken med köpet av Saab 340. Men man ansåg sig sakna tillräcklig erfarenhet av större flygplanstyper, något Aerocenter hade. Därför köptes Aerocenter i Växjö AB upp av Swedair i början av 1983 och blev dotterbolaget Swedair i Växjö AB. Thomas Johansson blev dock kvar i firman i ytterligare ett par år - får se om och när jag återkommer med fortsättningen...
Då det Malmöbaserade Skyline började dra ner på sin verksamhet i mitten av 70-talet, blev bland annat den då 28-årige växjösonen och piloten Thomas Johansson utan arbete. Han kom då att starta företaget Aerocenter med inriktning mot taxiflyg. Utgångspunkten var den nybyggda flygplatsen Växjö/Öjaby. En Cessna 172 av 1962 års modell, SE-EHR, blev Aerocenters första flygplan och köptes våren 1975. Med garantier från bilkylartillverkaren Blackstone anskaffades några månader senare en Piper PA-31P Pressurized Navajo, SE-FPF.

Vad hände sen med Aerocenters Fairchild F-27?

SE-IEG Fairchild F-27F Friendship (c/n 72) användes senare av Swedair i Växjö AB. Såldes 1986 till USA och blev N311NA. Senare N311RD och avställd för cirka 20 år sedan i Mexico hos Aerovias Oazaquenas.

SE-IGZ Fairchild F-27J Friendship (c/n 51) såldes våren 1984 till USA och blev N724US hos Air Cortez. Skrotades 1989 i Las Vegas.


Något år därefter utökades flottan med två Cessna 402, SE-FMN och SE-FZN. Aerocenter gjorde sig känt som ett offensivt företag och det märkes bland annat i flygplansinnehavet. Förutom de innan nämnda brukande man Beech 99 SE-GEO, Beech 200 SE-GSU, Beech B90 SE-GUU och en kort period Piper PA-31T Chyenne SE-GNB.
Aerocenter Trafikflyg
1980 fick Aerocenter tillstånd att bedriva tung luftfart. I slutet av april detta år ankom en Fairchild F-27 med 20 år på nacken till Växjö. Den var finansierad av AB Elektroplanering och registrerades SE-IEG. Tidigare hade den bland annat flugit för kanadensiska MacKenzie Air och den amerikanska reseklubben Jet Set, då kallad Jet Set Too. Ganska omgående leasades den ut till danska Cimber på 1,5 år. Den affären möjliggjorde införskaffandet av ytterligare en F-27. I februari 1981 levererades SE-IGZ, en Fairchild F-27J tillverkad 1959. Även den kom ganska omgående sättas i jobb utomlands: Med besättningar leasades SE-IGZ till Egypten och bolagen Pyramide Airlines och Nile Delta Air Services.
I början av 80-talet var Aerocenter ett av två bolag i Sverige vad det gällde sitt segment - företagets F-27 hade plats för 44 pax. I Göteborg fanns även ScanBee med sin Convair 580 i samma storleksklass. Aerocenter flög en hel del odd-charter, till exempel ställde man upp med turnéflygplan åt artister som Jackson Brown och Crosby, Stills and Nash. Och med de danska och egyptiska leasingavtalen hade man också fått en skapligt stabil grund att stå på.
Swedair i Växjö AB
Aerocenter hade nu siktet inställt på att bli ett ledande commuterbolag. Så hade också Swedair, som hade beställt 10 stycken SAAB 340 och då som största typ opererade Twin Otter. Att Swedair skulle bli matarbolag åt SAS och Linjeflyg var hela tanken med köpet av SAAB 340. Men man ansåg sig sakna tillräcklig erfarenhet av större flygplanstyper, något Aerocenter hade. Därför köptes Aerocenter upp av Swedair i början av 1983 och blev dotterbolaget Swedair i Växjö AB.

 


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Martin

Publicerad 2011-01-02 13:07:28

Strålande söndagsläsning.

God fortsättning F.



/M

Postat av: Gösta Frödeberg

Publicerad 2011-01-02 14:25:11

Det var en intressant läsning,tack för den

Postat av: Håkan Buffal-O.

Publicerad 2011-01-02 17:11:38

Tänk vad en liten kommentar kan ställa till med!

Med det här resultatet så måste jag kommentera ännu mera :)

Postat av: Leif Kvist

Publicerad 2011-01-02 20:08:26

Som vanligt engagerande flyghistoria på Laebloggen.



Postat av: Gert

Publicerad 2011-01-02 23:54:13

Mycket fascinerande läsning, speciellt att kunna följa en flygplansindivid, dom kommer omkring en hel del i sitt flygande liv

Postat av: Jan Ahlquist

Publicerad 2011-05-17 22:33:31

Efter att ha jobbat för Thomas t.o.m. 2:a Fairchilden med upp till 320 dagars utlandsvistelser under varje år, så började jag på Telub Teknikinformation (FFV Teknikinformation) familj och 2 små grabbar gjorde det omöjligt att fortsätta.

Var där kanske 1,5 år innan Thomas erbjöd jobb igen, hade under somrarna varit med på turneerna med Jackson Browne och Crosby, Stills & Nash, vi hade tekniker med på charterflighter.

Så började åter på Aerocenter innan Swedair köpte upp det. Det är enklare att förhandla om villkoren när man inte är anställd. Jag fick anställning i ingenjörs/kvalitetsfunktion (det var innan JAR/EASA) vilket då tog bort de mesta kraven på omfattande resor som jag fortfarande inte var beredd på, trodde jag....

Då hade de skaffat ytterligare Fairchilds och hade planer på att ta hem andra kontrakt, bl.a de som SAS var tvungna att upphandla. Swedair var ju även intresserade samt Braathens, Swedairs 340 var försenade så tillgänglig kapacitet var ju vår. Swedair fick kontraktet men hade ju ingen kapacitet. Därför gick de till Thomas och köpte Aerocenter.

Sedan fick jag ganska snart i uppdrag att åka över och titta på en Fairchild F27F som var till salu och som köptes, den var executive och hade flugits i USA till och från Reno. Ägaren hade ett casino där och den som köpte en biljett för USD 10.000 fick de pengarna tillbaka, i chips att använda på casinot. Som kurisa hade flygplanet haft en svensk pilot under hela tiden för ägaren, ca 20 år.

Den köptes för en mycket modest summa och krävde en hel del jobb för ombyggnad till commuterversion. Det gjorde vi i Frankrike, hos TAT i Dinard som själv hade drygt 20 Fairchild 227 i trafik inrikes. Den blev SE-INA och hade en Collins AP 104 och FD108 vilket inte någon annan jag sett under åren före eller senare i en Farchild.

Nästa vi köpte var Osmond brothers turneflygplan, och executive med eldörrar som dividers och sterosystem vid varje stol i klass med en inspelningstudio. Allt revs ut och den gjordes också till commuter.

När vi sedan skulle starta för SAS så skrevs kontrakt, 5 år, och allt var klart. Då kom SAS pilotförening på att de kunde inte acceptera att SAS flög med fpl utan autopilot på SAS-linjer (det var bara 1 fpl som hade utrustning). Satt själv med i förhandlingarna och Thomas hade alla trumf på hand, kontraktet var signerat. Men han erbjöd SAS en väg ut, dock innebar det skadestånd för förlusten av vinsten för hela perioden.

Alternativt att SAS betalade vad det kostade att installera AP104 och FD108 i de resterade fpl omfattade av kontraktet.

Vi hade STC och alla ritningar etc. det hade vi sett till att få ingående i köpet att de var vår egendom. Problemet var att det fanns inte komponeter för installationen så det mesta måste nytillverkas.

Och så blev det, vinnaren blev Swedair som fick uppdraget att upphandla och installera, vilket gjordes av Swedair på Sturup med Bengt Nilsson, BMA som projektleadare.

Det finns mycket att berätta om varje upphandling både av kontrakt oh flygplan, kanske jag återkommer med mer när tid finns.

Postat av: Leif Kvist

Publicerad 2011-05-18 22:54:56

..Mycket trevlig historia Jan Ahlqvist.

Hoppas du återkommer med fler kommentarer/inlägg på LAE-bloggen.

Postat av: F

Publicerad 2011-05-19 06:29:28

Stort tack till Jan - fantastisk läsning!



Vilken tjugosjua hade ett förflutet hos Osmonds? Leif har också berättat att det fanns en...



Blogginlägg om Swedair i VXO finns också - se här http://lae.blogg.se/2011/january/swedair-i-vaxjo.html

Postat av: Mats Karlsson

Publicerad 2013-01-05 11:42:33

Jag reste som passagerare med Air Sweden till Miami någon gång i början av 1990-talet.
Det minnesvära var hemresan som utvecklades till en ren fars.
Vi var redan vid avgången från Miami försenade tre timmar och ett rykte började spridas bland oss passagerare, att flygbolaget inte fick bränsle på grund av dålig kreditvärdighet.
Men vi kom till slut iväg och när piloten drog på fullt vid starten och när planet lättade från banan nästan dränktes jag av vatten som kom forsandes ner på mig genom luftkontitioneringen i taket. Kul start!
Väl uppe gick vi in i ett oväder någonstand på USA:s öskust. Planet kastades hit och dit och man fick sitta fastbältad. Det hindrade dock inte ett gäng grabbar att till flygvärdinnornas förtret försöka knall omkring med cigg i munnen och drinkar i händerna.
På grund av vädret sades det att planet gjort av med för mycket bränsle så vi tvingades till landning i Gander, Canada.
Där fick vi beskedet att besättningen behöde "Crew rest" vilket innebar att vi blev körda till ett hotell.
I runda slängar tio timmar senare kom vi iväg från Gander - givetvis duschades jag åter av AC-duschen - och vi landade tidigt på morgonen på Arlanda, elva timmar efter tidtabell.

Det var mitt minne av Air Sweden. Då var jag inte världens gladaste östgöte, men nu, minst 20 år senare är det ett roligt minne.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela