Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Piper Cub SE-BFD - 1

Publicerad 2009-09-21 08:14:07 i Piper,


Göta-Flygs Piper J3C-65 Cub SE-BFD på gamla flygfältet i Jönköping, sent 40-tal. Bild: Lennart Gustafsson.

Då firma AB Göta-Flyg var uppe på bloggtapeten igår i och med inlägget Gone but not forgotten: Nässjö/Sjunnaryd - 1 ligger det nära till hands att skriva något om Piper Cub SE-BFD. Flygplanet importerades nämligen från ett surpluslager i Tyskland av Lennart Gustafssons AB Göta-Flyg 1947. 

Det var tillverkat i mitten av augusti 1944 och tidigare använts av US Army med beteckningen L-4J (serial 44-80239, tillverkningsnummer 12535) och blev "civilserad" till en J3C-65 i Ostermans Aeros verkstad på Malmö/Bulltofta tillsammans med SE-BFE, -BFF och -BNI. 

Under åren direkt efter andra världskriget kom ett stort antal surplus-Cub'ar till Sverige, mest känt är Albin Ahrenbergs inköp där 55 stycken hamnade på civilregistret (Se till exempel inlägget För 5850 kronor får ni en Piper Cub!). Dessutom importerades även ett antal via andra kanaler, som till exempel av Göta-Flyg (totalt fyra stycken) i Nässjö och Ostkustflyg i Västervik.

De som togs in av Göta-Flyg målades i "firmafärgerna" rött och silver. Här nedan ser vi hur SE-BFD såg ut 1956 - bilden kommer via Mats Johansson.
    



...och så här såg SE-BFD ut 1996.



Totalt sett rör det sig cirka 120 stycken Piper Cub (om man inte räknar Super Cub) som figurerat civilt i landet, vilket har självklart haft mycket stor betydelse för privat- och klubbflygets utveckling. Och när arméflyget uppstod i ny tappning på 50-talet var det just (inlånade) Piper Cub man använde. Eller som man ibland säger; "Lill-Cub"...för att skilja den mot den efterföljande Piper Super Cub.

På bilden nedan ser vi SE-BFD vid årets EAA fly in på Norrköping/Kungsängen. Cub'en hade flugits dit av Mats Johansson, välkänd för sina modellbyggen med mera och sin firma MJD Models. Under åren 1996-98 renoverade Mats SE-BFD tillsammans med två kompisar och flygplanet fick US Army-look med D-day stripes. SE-BFD fick ju som kanske bekant årets inteckning i det så kallade Barkarbypriset. Att det dessutom kom att delas ut på dagen 65 år efter Dagen D får väl anses som ett lite märkligt sammanträffande...


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Måning

Publicerad 2009-09-21 08:45:43

Vilken otrolig känsla du har för att hitta intressanta "storrrys" om maskiner vi har eller haft i vårt avlånga land. Intressant läsning varje gång. Men det var länge sedan det var MFI på tapeten, skärpning !! :-)



/M

Postat av: F

Publicerad 2009-09-21 08:55:32

Tackar Måning. Avser behålla en lagom "MFI-oskärpa" ett tag till :P

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela