En svensk tiger... club?

Den här devisen och symbolen är välkänd - och omtvistad. Nyligen vann försvarsmakten en tvist med Beredskapsmuséet i Helsingborg rörande vem som har rättigheterna till En svensk tiger. Det är alltså inte att tänka på att rippa En svensk tiger. Men korsa lite svensk tiger med en engelsk.

I England finns anrika The Tiger Club som bildades i mitten av 50-talet av Norman Jones. Han ägde Rollason Aircraft and Engines Ltd på nu sedan länge nedlagda London/Croydon Airport. Rollason renoverade ett otal Tiger Moth som hade brukats som skolflygplan av Royal Air Force under andra världskriget och åren därefter samt sålde dem på den civila marknaden.
Jones kunde kosta på sig att skänka fyra Tiger Mothar på en middag för att kicka igång en ny flygklubb med genuint sportflyg som ledstjärna: Stritcly VFR in a taildragger. Då kretsade en hel del i Tiger Club runt att göra några snygga loopingar och sedan ha garden party, om jag uttrycker mig en aningen sumariskt. Först taildragger, sen cocktails.
Vad jag tänkt mig ett märke där den flygande (Esso?) tigern är blå och gul samt typsnittet på texten är närbesläktad med den i En svensk tiger.
På tal om Tiger Moth och Tiger Club. Det finns en intressant svensk beröringspunkt. En av de ursprungliga fyra Tiger Moth som var grundplåten i Tiger Clubs flotta hamnade 1959 i Sverige. I Hultsfred närmare bestämt. Se på bilden nedan, man anar tiger-emblemet på motorns täckplåt.

Uppdaterat -
Knappt ett år senare, 2007, fick jag ett antal klistermärken i min hand, vilka såg ut så här...
