Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

The Battle Of Bromma - 34

Publicerad 2014-06-05 14:32:00 i Swedavia - svenskt flygs fiende nr 1,

  
Stockholms Handelskammare har bjudit in till ett seminarium rörande Bromma flygplats, detta för att flygplatsens vara eller icke-vara nu kan bli en valfråga. Risken för att socialdemokraterna kommer att offra Bromma för att få igenom Förbifart Stockholm i en uppgörelse med miljöpartiet anses som överhängade.

Så här skriver handelskammaren på sin websida:

På det här seminariet presenterar Handelskammaren en rapport om Brommas betydelse för Sverige och det svenska näringslivet.

Inför höstens val har två politiska partier meddelat att de vill lägga ned Bromma flygplats. Frågan om Brommas vara eller icke vara kommer därför att bli en het valfråga. Sverige är ett av världens mest exportberoende länder och det land i EU som har det längsta avståndet mellan olika landsändar. Flygets betydelse är därför av utomordentligt stor vikt och en väl utbyggd flygtillgänglighet är av avgörande betydelse för hela Sverige.

På det här seminariet presenterar Handelskammaren en rapport om Brommas betydelse för Sverige och det svenska näringslivet. Kom och lyssna på hur företrädare för moderaterna, socialdemokraterna och miljöpartiet ser på frågan. Medverkar gör bland annat infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd.
 
Vågar man gissa att Swedavia har varit med i framtagandet av denna rapport? På senare tid har Malmö Aviation/Braathens Aviation och deras koncernchef Anders Ehrling - som satt i Swedavias styrelse 2010-2013 - börjat synas mer och mer i debatten och Swedavia verkar inta en plats mer i bakgrunden. Man vill hela tiden vinkla förhållandena så att det finns bara två alternativ; bygg ut eller lägg ner, man tar mer eller mindre Bromma flygplats "som gisslan". För faktum är att så svart eller vitt är inte fallet - det finns ett alternativ till, ett hållbart sådant. Följande skrev jag på Stockholms Handelkammares facebooksida:

Med tanke på hur illa Swedavia behandlar Stockholms - och därmed Sveriges allmän- och affärsflyg - så har man skapat denna situation med nedläggningsrisk själva. Som så många gånger sagt tidigare: Swedavia - svenskt flygs fiende nummer 1!

Nu har svenskt allmänflyg och Brommas grannar gått ihop mot Swedavias och Alliansens huvudlösa politik. Det finns tre alternativ för Bromma flygplats:

1. Kraftig trafikökning (detta är vad Alliansen menar när dom säger att dom vill behålla Bromma).

2. Stänga Bromma.

3. Bevara Bromma med dagens trafiknivåer (eller snarare gårdagens, när allmänflyget fanns representerat). Återgå till vad 2007-års avtal angående Bromma flygplats stipulerade.

Allmänflyget och villaföreningarna står för tredje alternativet - ett hållbart Bromma.

Handelskammaren har vid ett flertal tillfällen påpekat vikten av affärs- och allmänflyg och tillgången för detta på Bromma. Bara för några månader sedan hävdade Handelskammaren att Bromma flygplats behövdes just på grund av allmänflyget!

Så upp till bevis Stockholms Handelskammare, nu behövs det sägas igen och det kraftigt markerat. Man ska ha klart för sig att Swedavia har hittat på en egen tolkning; "Affärsflyg för Stockholm", vilket med normala flygtermer skulle klassas som direktionsflyg. Småföretagaren som själv flyger i tjänsten har idag mycket svårt att angöra den svenska huvudstaden. Swedavia gör inte Stockholm mer tillgängligt, snarare tvärtom....

Kommentarer

Postat av: Gert

Publicerad 2014-06-05 19:27:04

Hur kan företag som PEAB och Swedavia få styra en så viktig fråga överhuvudtaget? Swedavias uppgift är att gå med vinst och PEAB är väl ägd av personer med vinstintresse dom också? Frågan om en flygplats för alla i Stockholms-regionen borde inte få avgöras av dessa aktörer...speciellt inte när en person från Swedavia idag sitter i topp-position på Braathens, som har satt sig i en position som mer eller mindre kräver att dom får fördelar på Bromma. Det luktar skit om hela affären

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-06-05 23:05:46

Stockholm, då man tagit av sig de rosa pk-solglasögonen ser man- massor av byggkranar, enormt slitage, överbefolkning. naturskövling, överfulla transprtmedel, gap och skrik, och kriminalitet. Och det verkar bara vara början.

Postat av: Erik

Publicerad 2014-06-06 11:29:14

Jag tror att loppet tyvärr är kört. Bromma kommer att läggas ner och det är Swedavia som med sitt sätt och attityd har klantat bort flygplatsen.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela