Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

The Battle Of Bromma - 2

Publicerad 2013-10-14 11:14:00 i DC-3, Swedavia - svenskt flygs fiende nr 1,

 
Kolla på ovanstående kartskiss, den öppnas i större storlek i nytt fönster om du klickar på den. Notera datumet; 2008-12-19. Det som visas ovan har väl då - i mångt och mycket  -  varit underlag inför kontraktskrivandet mellan Luftfartsverket (LFV), i sin dåvarande form, och Stockholms Stad i avseende det 30-åriga arrendeavtal för Bromma flygplats som löper fram till 2038.

Notera sedan vidare var som är tänkt med det så kallade Linta-området: Ny rationell uppställning av nya hangarer för lätt allmänflyg. Tillskott mark: 43 435 kvm. Lätt allmänflyg totalt 81 532 kvm.

Man undrar vad som sedan gick fel i hanteringen? Hösten 2012 såg planerna ut så här. Hur ser de månne ut nu? Återgå till ursprungsplanen, den som det nya arrendeavtalet grundas på!

Fritt ur hjärtat författade en flygarkompis denna text efter att ha läst igenom The Battle Of Bromma - 1. Helst av allt skulle antagligen Swedavia vilja kalla texten för jävig i och med att skribenten i fråga är väl insatt i ämnet flyg. Tycker ni det där var lågt av mig? Måhända, men det ligger mer i det än vad jag kan berätta här. Swedavia - ett statligt bolag - har visat sig sakna objektivitet, historiskt perspektiv, etik samt transparens i Bromma-frågan.

 
Flygande Veteraners Douglas DC-3 SE-CFP på Bromma under föreningens tidigaste år, 1983-84. Bilderna på flygplanet är tagna av Christer Sidelöv. 

  
Häromdagen publicerades en intressant text på Flygande Veteraners websida. Som tidigare nämnt är framtiden oviss för föreningen tack vare Swedavias avhysning av dem och deras DC-3:a döpt till "Daisy". Bromma flygplats har varit Daisys hem i 30 år och första gången denna DC-3:a landade där var 1948.
 
Man tror sig i Stockholm veta vad kultur är - jag är inte så säker på det; Swedavias hantering ärendet, med Stockholms Stads goda minne (?), tyder ju på noll och ingen insikt. Fallet med "Daisy" och Flygande Veteraners kulturgärning samt hur de behandlats av det "Almighty statliga flygplatsbolaget" borde uppmärksammas av Kulturnyheterna, Kobra, Sverige eller liknande public service-TV. Till och börja med...

  
För någon vecka sedan firade Flygande Veteraner sin 30-årsdag och Daisys 70-årsdag.

Daisys avhysning från Bromma kan närmast liknas vid att man skulle från Stockholms ström slänga ut de gamla ångbåtarna och endast tillåta finlandsfärjor. Det passar, efter att sagt detta (igen), att låna denna mycket talande liknelsen av fellow blogger Per Börjesson:

Tänk er att Viking Line beställer nya fartyg, större än deras nuvarande och låter kryssningarna med dessa utgå ifrån Nybroviken under ett par decennier, så länge ett tidsbegränsat avtal löper. För att möjliggöra denna tidsbegränsade trafik och de radikalt förändrade utrymmeskrav den ställer, beslutar Stockholms stad, som nyligen privatiserats till ett aktiebolag, att riva Slussen. Kvarvarande kringfartsvägar i innerstaden reserveras för kollektivtrafik enbart, ej taxi eller annan yrkestrafik så länge de inte kör för Viking Lines räkning. Tänk er samtidigt att t.ex. parkeringsavgifter, eller för den delen trängselskatten skulle höjas med 2000%. Och att privatbilister och företagare som uttrycker sin oro möts av nonchalans från de ansvariga, t.ex. med spydiga kommentarer som "Ni har ju hela Uppsala", eller hemligstämplar med hänvisning till konkurrensskyddet.

Låter det vansinnigt? Byt då ut Viking Line mot Malmö Aviation, Slussen mot Bromma och Stockholms stad mot Swedavia så har ni en bra bild av vad som håller på att hända i verkligheten...


Vill avslutningsvis passa på att nämna att många av mina Bromma-texter numera är samlade i en egen bloggkatergori, Battle Of Bromma. Om Du känner någon med inflytande i Brommafrågan och/eller Swedavia (?!), Stockholms Stad, eller annan aktör som kan ha bärighet till ämnet - maila gärna en länk till personen ifråga och berätta om Swedavias maktmissbruk. Swedavia AB gör verkligen skäl för sitt nya öknamn; "Schweinavia".

 
Uppdaterat 131015

Från en notis i dagens DN:

Konkurrensverket anser att Swedavia gjorde alldeles rätt när Stockholms flygklubb och flera andra mindre verksamheter stängdes ute från Bromma flygplats. I ett besked framhåller Konkurrensverket att Swedavia tycks ha använt rimliga kriterier när de företag som får vara kvar på flygplatsen valdes ut.

Beslutet rörande KKV ärende 565/2013 finns att läsa här. Med tanke på den definitionsnyckel som Swedavia hänvisar till i sitt kriterierdokument för aktörer för arrende på Bromma Stockholm Airport så lämnar den rätt mycket övrigt att önska. Jag citerade ett långt avsnitt ur denna i ett tidigare inlägg och det uttrycktes kortfattat på följande vis:

Som stöd för urvalet och rangordningen har också definitioner av flyg sökts. De definitioner som varit vägledande för rangordningen/urvalet enligt ovan är de som följer av Trafikanalys Luftfart 2011:6, se Bilaga 2.

Och vad står det där? Det som är relevant är följande:
 
Allmänflyg: Innehåller kategorierna aerial work, privatflyg och skolflyg. Aerial work består av jordbruksflyg, flygfotografering, reklamflyg, skogsbrandsbevakning mm. Som privatflyg räknas dels flygning för privat bruk utan kommersiellt syfte, dels affärsflyg, det vill säga befordran av passagerare eller gods för företag eller myndighet i egna luftfartyg. Skolflyg är sådan verksamhet där ändamålet är pilotutbildning och där flygningen övervakas av instruktör.
 
Bruksflyg: Är ett samlat begrepp för taxiflyg och aerial work.

Taxiflyg: Yrkesmässig, icke regelbunden luftfart för transport av passagerare med luftfartyg som är typgodkänt för befordran av högst tio passagerare, eller av gods med luftfartyg vars högsta tillåtna startmassa inte överstiger 5,7 ton.

Detta säger inte speciellt mycket och man upplever verkligen att (inte ens) Swedavia - eller Transportstyrelsen - har koll på vad allmänflyg (General Aviation, GA) egentligen är. Taxiflyg och bruksflyg är ju också allmänflyg. I ett av de dokument jag fått ut via KKV hittar man uttryck som "Fullskalig GA" som förklarar vissa Brommaaktörers sysslor - detta är häpnadsväckande! Faktum är att till exempel en segelflygklubb även den sysslar med "Fullskalig GA".

Detta sagt med tanke på att uttrycket "affärsflyg" ideligen förekommer i Brommadebatten - det är endast omnämnt, knappast förklarat, i en kort bisats i det dokument som Swedavia hänvisar till såsom vägledande! Och med detta som underlag har KKV gått till beslut...

Om Swedavia gjort rätt skulle man utgått ifrån LFS 2008:53 och Luftfartsinspektionens defintionssamling, inget annat.
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Gert

Publicerad 2013-10-14 14:45:52

Fortsätt med inläggen, käre vänner och kollegor, det här årendet ska inte bara försvinna i en låda nånstans på Swedavia

Postat av: LNK

Publicerad 2013-10-14 15:11:20

Upproret har bara startat. Det är dags att sätta ner hjulen hårt och bestämt. Brommas roll för GA
är viktigare än någonsin med tanke på tidigare flygplatsnedläggningar i Stockholmsområdet. Detta måste nu demonstreras och manifesteras. Dags för ett AOPA-EAA-KSAK Fly Inn Bromma.

Postat av: Lennart

Publicerad 2013-10-14 16:37:18

Jag skulle flyga ner direkt om vi alla kunde samsas om ett datum. Självklart ska media vara på plats.

Postat av: Henry Wedberg

Publicerad 2013-10-15 19:06:45

Läste just i DN att Konkurrensverket ger Swedavia rätt i att kasta ut "småklubbarna" och annan verksamhet...
Suck...

Postat av: Mis

Publicerad 2013-10-16 08:33:29

Hela Bromma situationen tyder på att det en gång så hederliga landet mellanmjölk blivit lika korrupt som en bananrepublik i Afrika...Man får väl börja pressa flygbolagen också: Första åtgärden bör vara att om man reser reguljärt välj Arlanda om man reser med GA välj Bromma. Om möjligt undvik Stockholm för affärsresor helt och hållet, jag tar numera mina utländska besök och resor till Köpenhamn, Swedavia har ju monopol på de stora flygplatserna i Sverige...

Postat av: F

Publicerad 2013-10-16 09:48:13

Det Mis säger är han inte ensam om! Med tanke på att Sverige söder om en gräns mellan Jönköping och Linköping gärna vänder sig åt Örestadsregionen snarare än Stockholm är det inte konstigt att tillväxten är f n större där än i 08-området.

Daniel Mattsson skrev en mycket bra sak i Facebookgruppen "Bevara allmänflyget på Bromma flygplats" angående det man kan förvänta sig av Swedavia såsom statligt ägt bolag - jag citerar:

Swedavia är som ni vet ett statligt ägt bolag/koncern och ägs med andra ord av det svenska folket om man ska dra det till sin spets. Staten har tagit fram en s.k. ägarpolicy för alla statligt ägda bolag, som bl.a. säger som följer:

"Med detta sagt anser regeringen också att det är
av största vikt att bolagen som ägs av staten förvaltas på ett aktivt och professionellt sätt med värdeskapande som ett övergripande
mål. Detta innebär att bolagen ska agera långsiktigt, effektivt och lönsamt samt ges förmåga att utvecklas. Statligt ägda bolag
ska agera föredömligt inom området hållbart företagande och i övrigt agera på ett sätt så att de åtnjuter offentligt förtroende."

Jag håller inte med om att Swedavias agerande i frågan om allmänflyget och dess mot aktörer/intressenter är gjort eller görs i enlighet med ovanstående. Vad tycker ni?

Hela policy-dokumentet finns att tillgå här:
http://www.regeringen.se/content/1/c6/22/31/52/7ac78330.pdf

Daniel fortsätter:

"I nuvarande situation blir dessutom den här punkten i samma dokument närmast skrattretande:
"2.5 Riktlinjer
2.5.1 Extern rapportering
Ledord för förvaltningen av de statligt ägda
bolagen är öppenhet, aktivt ägande samt
ordning och reda. De statligt ägda bolagen ägs
ytterst gemensamt av det svenska folket, vilket
ställer krav på en öppen och professionell
informationsgivning."

Att kvarvarande allmänflyg på Bromma; Stockholms flygklubb, Flygande Veteraner och Linta-gänget, inte får plats är lögn. Swedavia har hittills inte presenterat någon plan som gör att man inte kan avsätta plats för allmänflyget på flygplatsområdet.

Postat av: Giren

Publicerad 2013-10-20 00:10:53

Håller med LNK dags för AOPA-EAA-KSAK att fixa en flyg demonstration på Bromma med mycket media.
Först Tulling sen Barkaby och nu Bromma vad håller de på med.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela