Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

37-1 skrotad - 6

Publicerad 2012-11-04 17:37:00 i Allmänt,

 
Inte heller i ÖFS Meddelande 3/2012 kunde jag hitta något om skrotningen av den första Viggenprototypen, 37-1. När jag gör en sökning på "Viggen" i nyhetsarkivet på Östergötlands Flyghistoriska Sällskaps (ÖFS) websida blir det ingen träff som berättar om ödet för 37-1. Fast i det fallet är jag inte direkt jätteförvånad. Det är allvarligare vad det gäller Svenskt Flyghistorisk Tidskrift, se föregående inlägg 37-1 skrotad - 5. I det ärendet har chefredaktören skrivit på SFF forum om sin bedöming. Som tidigare påpekat så delar jag inte den och "...när det tas uppenbart tvivelaktiga beslut hos flygvapenmuseum ”drabbar” det även SFF, vare sig vi vill det eller ej. För det är väl så, föreningen vill ha en status och inflytande i frågor om vårt flyghistoriska arv? Det gäller i så fall att reagera/informera och då inte ta för lång tid på sig. Den tiden då Sverige var ett land med två TV-kanaler är förbi…"
Åter till ÖFS-bladet: Det är inte utan att man kan dra en en hel del på smilbanden när man läser ett uttryck som "bredare kulturhistorisk bas", något som flygvapenmuseum numera anser sig ha. Att man därmed är lika uppenbar i fråga om en "smalare flyghistorisk bas" är ju klart som korvspad, när man ser hur flygvapenmuseum i lönndom skrotat 37-1 (!?).
 
Men snälla, att ha bred kulturhistorisk bas har inget motsatsförhållande till flyghistorisk dito. Tvärtom, men det gäller att aktivt verka för dessa ska harmonisera, något som ledningen vid flygvapenmuseum knappast har gjort. Öppenhet och kommunikation är uttryck som inte kan förknippas med dagens flygvapenmuseum, tydligare än förfarandet med skrotningen av 37-1 kan det nog aldrig bli...
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Håkan Buffal-O.

Publicerad 2012-11-04 17:54:41

Vad beträffar ÖFS så är det ju en stödförening till Flygvapenmuseum med allt det innebär och då skriver man ju inte om obehagliga nyheter, så enkelt är det.
Vad SFF beträffar så är det ju en annan sak. Min gissning är att en mycket tung filt kommer att läggas över händelsen för att tysta ner det hela. Risken är dock stor att filten studsar tillbaka upp. ;-)

Postat av: F

Publicerad 2012-11-05 00:17:09

Jo, att ÖFS "i sin natur" inte säger emot FVM, det är välkänt. Dock ska det påpekas att det finns ett eller ett par uppslag i ÖFS Meddelande med nyheter från FVM som skrivs av museet. Man kunde förväntat sig att man kanske passat på att nämna vad som hänt med 37-1 där, men...nej.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela