Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Klemm Kl 35D SE-AKN - 2

Publicerad 2009-09-09 17:07:32 i Propulärkultur,


Så här såg SE-AKN ut vid inregistreringen 1940. Platsen är Malmö/Bulltofta. Fotot togs av Klemm-importören Sölve Skerfving Wester och samma bild, fast med med stämpel, finns bland flygplanets registeringshandlingarna hos riksarkivet. Bilden kommer från Arlandasamlingarna via Matsen.

Här kommer mer bilder på Klemm Kl 35D SE-AKN - de är denna gången alla tagna under 40-talet. De Klemm Kl 35D som levererades till Kungliga Svenska Aeroklubben (KSAK) hade en mörkare färgsättning och där registrering, datauppgifter nedanför vänster stabilisator samt texten på nosen var målat i vitt. Dessa flygplan var SE-AKK, -AKL, -AKM, -AKN, -AKO och –AKP. Tre av dessa, - SE-AKM, -AKN och -AKO hade täckt kabin. Bilden nedan har man sett många gånger förr och är antagligen tagen i Böblingen i samband med levereransen, ungefär i månadskiftet augusti/september 1940.


Bild via Benny Karlsson.

Ska man gissa på att dessa var målade dunkelblau (RLM 24)? Om man jämför med KSAK-emblemet på fenan ligger det rätt nära till hands att tro så.

Mellan 1942-44 användes SE-AKN i flygvapnet. Kärran var inmönstrad som Sk 15 nummer 5087 och användes som "stabsflygplan" med utgångspunkt F 8 Barkarby. I juli 1944 återlämnas planet till KSAK och hamnar, som tidigare berättat här på bloggen, hos Norrköpings Automobil- och Flygklubb. SE-AKN är då målat mörkblått och har registreringsbokstäver (och även annan text) i silver.


Norrköping/Kungsängen mitten av 40-talet. Bild via Matsen.

Standardmålning för flygvapnets Klemm Kl 35/Sk 15 var pansargrå (uppdaterat: skrivning ändrad från tidigare stålgrå) kropp, och vingar samt stabbe i "lysrött" (orange). De civila Klemm Kl 35 som under kriget mönstrades in blev vanligtvis ommålade i denna färgsättning.

SE-AKN var den enda av de tre KSAK-Klemm 35orna med täckt kabin som mönstrades in. Frågan är nu om SE-AKN målades om under sin tid i flygvapnet? Kanske flögs kärran mörkblå med kronmärken, märkt F 8-87 och senare F 8-97? Kanske kommer svaret i Klemm Kl 35D SE-AKN - 3?

Nedan är en air-to-air-bild på SE-AKN tagen av Lars Björkroth, även denna bild har kommit via Matsen. Så här såg Klemmen ut från 1947 och en bit in på 50-talet - den är grön med gul dekor.


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Matsen

Publicerad 2009-09-09 20:23:22

1940 hette han Sölve Skerfving. Namnet Wester (moderns flicknamn) bytte han till på 50-talet...

Han ville ha ett namn som var lättare att uttala och skriva. När han så bytte till Wester fick han ett annat problem. Ingen visste vem Sölve Wester var! Då kallade han sig Sölve Skerfving-Wester, men hette officiellt endast Wester.

Postat av: F

Publicerad 2009-09-09 20:32:55

....och i förlängningen har vi där anledningen till att Lill Lindfors dotter heter Wester i efternamn ;)

Postat av: SuperEchoChris

Publicerad 2009-09-10 04:14:39



Kan man då gissa att Peter Wester, alltså Petronellas pappa, är son eller nåt till Sölve Skerfving Wester? Under min tid som filmljudtekniker på 70-talet jobbade jag en hel del ihop med Peter Wester som då gjorde rätt mycket reklamfilm med sitt bolag Pinguinfilm. Han importerade även lite spelfilm för biografvisning.



Fast annars tänkte jag gläffsa till om ditt påstående om Flygvapnets "standardmålning" på Sk 15. Jag vet att du vet att jag vet att du egentligen vet att även vingarna var orange och inte alls "stålgrå"! Precis som på sena Sk 11, alla Sk 12, Sk 14 och tidiga Sk 25 (innan Sk 25 efter hand fick gröna kroppar). Tror dessutom att stålgrå egentligen kallades pansargrå. Svart färg utspädd med silver för UV-skydd.

Postat av: F

Publicerad 2009-09-10 08:57:17

Peter Wester är son till nämnde Sölve, jäpp..det är så jag fattat det :)



Ny variant på skrivning: 'Standardmålning för flygvapnets Klemm Kl 35/Sk 15 var stålgrå kropp...och vingar samt stabbe i "lysrött" (orange).' Sorry att jag var lite otydligt där, har väl gått av "bara farten". Likaså färgbenämningen stålgrå. Pansargrå it is.

Postat av: Matsen

Publicerad 2009-09-10 20:03:58

Det är helt riktigt Chris, han har hållit på med film och TV. Sölve fick två söner. Peter och Mikael. Jag har haft lite kontakt med Peter i samband med att jag vill(e) ha info om Sölve.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela