Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Fenomenet Fantomen

Publicerad 2008-03-23 12:17:08 i Allmänt,

Fenomenet FA

Seriefenomenet Fantomen, ja...frågan är om inte Fantomen stod på sin topp ungefär när man var som mest i serieslukaråldern; 10 år och ett par år uppåt. Den egna produktionen som gjordes av den svenska editionen höll en klass för sig. Man skulle nog kunna påstå att "kiddnappat" seriefiguren och förädlat honom. Ett magert matrial vad det gällde tidningens "huvudserie" hade så sakterliga fått igång denna utveckling i början av 60-talet, det var då man fick licens att "göra eget" från King Features Syndicate.

Men det riktiga lyftet började när förlaget Semic 1972 tog den spansk-danske tecknaren Jaime Vallvé (1928-2000) i sin sold. Innan en uppväxling av produktionen för Vallvés del skedde i slutet av deceniet var det en ren fröjd att se hans jobb (se strippen längst ner). Totalt kom Vallvé teckna hela 116 episoder 1971-96! Ett annat namn som bara måste nämnas är finnen Kari Leppänen som fick sitt första Fantomen-alster publicerat i början av 1979. 

Bland manusförfattare hade man bland andra engelsmannen Norman Worker (1927-2005). Förutom Fantomen skrev han också manus åt till exempel Helgonet och Buffalo Bill. Worker var för övrigt kusin med Peter O'Donell - han som skapade Romeo Brown, men inte minst den efterföljande Modesty Blaise.

Primus motor i denna utveckling av svenska Fantomen var tidningens redaktör åren 1973-86, Ulf Granberg. Namnet på organisationen som Granberg satte ihop blev med tiden Team Fantomen. På Semic hade man då en interntidning som hette Fenomenet, typsnittet på namnet var detsamma som för Fantomen. Nämnas bör kanske också att Ulf Granberg dessutom höll i utgivningen av Svenska Serier...och är pappa till Fredde med samma efternamn...


Mer intresserad av seriefenomenet Fantomen? Ett besök på min gamle polare Gustafs site Fantomen-arkivet rekomenderas.


//Member 289.036 (i Fantomen-klubben alltså)

Strip ur FA 2/1975,


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Bosse

Publicerad 2008-03-23 16:38:06

Som du vet sedan tidigare så väcker du mitt nostalgiska minne över gamla serier när du bloggar om det här. :-)
Fantomen var min favorit bland favoriterna. Men när man gick ifrån det svartvita och istället började teckna serien i färg, då tycker jag Fantomen tappade sin tidigare charm.

Postat av: F

Publicerad 2008-03-23 19:20:06

Just det, Bosse! Den "magiska" perioden var def. över när man började trycka i färg. Bara ett uttryck som "fantomenskugga" säger en del. Det var det vi kallade raster när man började teckna "lite mer på allvar", mellanstadie/högstadie någongång...

Postat av: Farbror Sid

Publicerad 2008-03-24 08:26:46

Vem kommer nu med härlig inspiration.
60-tals Läderlappen och Fantomen... (när du nämner Vallvé, var väl han som tecknade Fantonem "bäst".)

Jo, mycket läste jag då, skam att säga så slukade jag mycket serier (kanske inte läderlappen & fantomen) upp över 20-års åldern kanske närmare 30 också... vissa utvalda serier till närmare 45-års åldern... nu blir det inte mycket... men några kassar med en utvald serie ligger kvar...

Postat av: F

Publicerad 2008-03-24 11:05:30

Tackar, tackar, Sid :D

Som jag tror jag skrev någongång i något annat sammanhang: Kassettbanden och serietidningarna är svårt att slänga - däri sitter nog en hel del av förklaringen att man blev som man blev ;)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela