Fenomenet Fantomen
Seriefenomenet Fantomen, ja...frågan är om inte Fantomen stod på sin topp ungefär när man var som mest i serieslukaråldern; 10 år och ett par år uppåt. Den egna produktionen som gjordes av den svenska editionen höll en klass för sig. Man skulle nog kunna påstå att "kiddnappat" seriefiguren och förädlat honom. Ett magert matrial vad det gällde tidningens "huvudserie" hade så sakterliga fått igång denna utveckling i början av 60-talet, det var då man fick licens att "göra eget" från King Features Syndicate.
Men det riktiga lyftet började när förlaget Semic 1972 tog den spansk-danske tecknaren Jaime Vallvé (1928-2000) i sin sold. Innan en uppväxling av produktionen för Vallvés del skedde i slutet av deceniet var det en ren fröjd att se hans jobb (se strippen längst ner). Totalt kom Vallvé teckna hela 116 episoder 1971-96! Ett annat namn som bara måste nämnas är finnen Kari Leppänen som fick sitt första Fantomen-alster publicerat i början av 1979.
Bland manusförfattare hade man bland andra engelsmannen Norman Worker (1927-2005). Förutom Fantomen skrev han också manus åt till exempel Helgonet och Buffalo Bill. Worker var för övrigt kusin med Peter O'Donell - han som skapade Romeo Brown, men inte minst den efterföljande Modesty Blaise.
Primus motor i denna utveckling av svenska Fantomen var tidningens redaktör åren 1973-86, Ulf Granberg. Namnet på organisationen som Granberg satte ihop blev med tiden Team Fantomen. På Semic hade man då en interntidning som hette Fenomenet, typsnittet på namnet var detsamma som för Fantomen. Nämnas bör kanske också att Ulf Granberg dessutom höll i utgivningen av Svenska Serier...och är pappa till Fredde med samma efternamn...
Mer intresserad av seriefenomenet Fantomen? Ett besök på min gamle polare Gustafs site Fantomen-arkivet rekomenderas.
//Member 289.036 (i Fantomen-klubben alltså)