Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Svenska flygplan ombord på Norsel

Publicerad 2017-02-06 12:12:00 i Beech, Propulärkultur,

Ovanstående bild fann jag i Järfälla kommuns arkiv och vi ser Beechcraft 18R SE-BTX under av- eller pålastning vid ett fartyg. Bakom syns Saab 91A Safir SE-BTY utan vingar.

Fartyget heter Norsel och bägge flygplanen är utlånade från Flygvapnet. SE-BTX är Tp 4 nummer 7 och SE-BTY är Tp 91 nummer 91119. Historiken om Beechcraft-ambulansen mycket förnämligt berättad av Mikael Östberg på denna sajt.
 
Valfångaren Norsel var expeditionsfartyg för Norwegian–British–Swedish Antarctic Expedition som pågick 1949-52. Så här skrev Sven Uggla i boken om F 8 som gavs ut 1973:

Det flygplan som sett sig om längst bort, var en Saab Safir, som i samband med det geofysiska året 1951, deltog i en engelsk-norsk-svensk expedition till Antarktis. Sedan det lastats på fartyget "Norsel" jämte en Beechcraft 18R, kom det fram till Maudheim, som ligger på Kronprinsesse Märthas Kyst...Härifrån utfördes ett flertal flygningar för rekognoscering och fotografering. Dessa över ödsliga vidder mot sydpolen och ofta under svåröverskådliga väderleksförhållanden.

Under återresan lastades flygplanet iland vid Kanarieöarna, sedan de fått nog av sjön, och återtog det normala förflyttningssättet hem via Spanien.

Detsamma gällde självklart även Twin Beechen. Man tog sig hem från Kanarieöarna för "egen maskin" under månadsskiftet februari-mars 1952. Tyvärr kom detta flygplan gå förlorat i ett haveri mindre än ett år senare.

Läs gärna Reinhold von Essens artikel under rubrik Erfarenheter från den svenska Antarktisflyggruppen 1951-52.

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2017-02-06 20:40:19

Safir på flottörer, det vill vi se mer av....
Mvh Calle

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela