Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Guépard - eller Varför tänker jag på Citroën SM?

Publicerad 2016-04-03 20:58:00 i Propulärkultur,Hittade på youtube en kärleksförklaring till det franska reseflygplanet CERVA CE.43 Guépard. Detta är en "rar fågel", kom bara att tillverkas i lite över 40 exemplar i mitten av 70-talet. Komfort och prestige, med Guépard skulle man utmana amerikanska produkter som till exempel Beech Bonanza, Rockwell Comander 112 och Cessna 210. Hmm, varför tänker jag på Citroën SM?
 
1972 hade Wassmer Avation tillsammans med Société SIREN bildat Consortium Européen de Réalisation et de Ventes d´Avions - vilket förtkortades CERVA - för att med utgångspunkt i Wassmer Wa-4/21 Prestigé ta fram en ny flygplantyp. Denna skulle i motsats till sina föregångare vara byggd helt i metall och prototypen hade flugit första gången redan innan, den 18 maj 1971. SIREN tog hand om konstruktionen och utprovningen medan Wassmer inriktade sig på att ta hand om produktionen. Franska staten bidrog genom att beställa arton stycken Guépard till Centre d'Essais en Vol (CEV). Ett rätt schyst åk för en luftfartsinspektör med andra ord. Några lär även använts av Armée de l`Air och Aéronavale som sambandsflygplan.
 
 
Även om maskinen heter Guépard så har den inte fartprestanda som får en att tycka att namnet är en fullträff. Men man blir mer impad av dess range och aktionstid; åtta timmar! I nosen sitter en Lycoming IO-540 på 250 hästar. Ett exemplar förseddes med en Continental Tiara 6-285T på 285 hästar och kallades då CE.44 Cougar.

I september 1977 försattes Wassmer i konkurs och året därpå övertog nybildade Issoire Aviation produktionsanläggningen. Tillverkningen av Wassmer- och CERVA-flygplan upphörde, bland annat satte detta stopp för utvecklingen av CE.45 Leopard (vilket var en CE.43 med en Lycoming TIO-540 på 310 hästar).

Då Wassmer hade märkesrepresentation  i Finland (Pertti Kuortti) så importerades ett demoexemplar dit. OH-WAA flyger vad jag vet fortfarande. Denna bild tog Juha Ritaranta på den finska Guéparden i Jyväskylä sommaren 1983.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela