Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

The Making of The Battle of Britain Film

Publicerad 2015-06-09 10:40:00 i Film och TV, Propulärkultur, Spitfire,Apropå det ganska nyligen postade inlägget 1969 Slaget om England/Battle Of Britain: Tidernas flygfilm är och förblir The Battle Of Britain från 1968 - riktiga flygplan filmade i luften! Nuförtiden är nästan allt animerat och i till exempel luftstridsscener är rörelser samt skeenenden som hämtade ur spelvärlden snarare ur något verkligt. För det är ju precis så det upplevs numera; scenerna är tagna ur ett TV-spel! Märkligt att det kan bli så - att spelvärlden blir den som man i dessa sammanhang utgår ifrån. Publiken förväntas vara vana TV-spelare och därmed sätts en ny standard, eller..?

 
Kolla gärna in denna sajt för en en fin samling fantastiska bilder från inspelningen av The Battle Of Britain. Stillisarna som ni ser här kommer därifrån. 

Från ett gammalt inlägg publicerat i mars 2006:

Favoritkarraktären i Battle of Britain spelas av Michael Caine, Squadron Leader Cranfield. Bara att välja det namnet. Cranfield är ett rätt välkänt flygfält i sig. Det finns två scener med Sqn Ldr Cranfield som sticker ut. I den första jag tänker på står han i resterna av sin hemmabas efter en Luftwaffe-raid. Hans kalfaktor, eller motsvarande, plockar upp hans golfbag med grundligt mosade klubbor och ger den till Cranfield. Han slänger uppgivet bagen i backen och skronderar ut sin ilska över att hans bas inte får luftskydd från de andra baserna längre norröver när han själv leder sitt förband ut över Engelska kanalen för att jaga tyskar. Kalfaktorn säger att det ordnar sig nog, de ska ju ändå ombasera till den närbelägna flygklubben. Cranfield utbrister då:

- Have you seen it? It's a nasty little place full of dead flies.
- Then perhaps the jerries wont come to visit?
- Well, I don't blame 'em!
 
 
I nästa scen ser man Cranfield med hela sin squadron sitta fastspända i sina Spitfires med motorerna igång, just vid den innan nämnda flygklubben. De har suttit där ett tag. Cranfield är otålig. Han säger till sin stridsledare på radion:

- Either we go or we stand down!? The engine's overheating and so am I!

Piloterna ler, och Cranfield får som han vill: Startordern kommer. Ett tiotal Spitfire startar från den knallgröna gräsmattan och passerar med minimal marginal över en häck vid fältgränsen. På verandan till flygklubbens stuga sitter Cranfields hund och ser husse stiga mot öster. Han kommer inte tillbaka...

Den korrekta sista repliken lyder egentligen:

- The engine's overheating and so am I. Either we stand down or blow up. Now which do you want?

Flygfilmernas flygfilm, inget animerat skit!
 

Kommentarer

Postat av: Håkan

Publicerad 2015-06-09 11:56:48

Hej!

Håller med om att BoB fortfarande har bäst flygscener.
Den enda filmen/serien som kanske kan konkurrera är "Piece of Cake" (där iofs flera scener kommer ifrån BoB) men där jag tycker att Ray Hanna och co. hanterar sina Spitfires på ett alldeles underbart sätt.

Med vänlig hälsning/Håkan

Postat av: Adam Holm

Publicerad 2015-06-09 17:04:10

Av alla flygfilmer som jag sett och som försöker beskriva krig i luften, är den långa scenen i slutet BoB fortfarande den som verkligen får det att vända sig i magen på mig!

Här blir det inte film längre utan det känns nästan som om jag tittar på verkligheten.

De olika klippen som utgör sekvensen med musiken (Sir William Walton's "Scramble!/Battle in the Air") - den veritabla slakten uppe i det blå lufthavet - contrails med svarta rökstrimmor på väg mot marken - förvirrad radiotrafik.

Jag blir lika påverkad varje gång jag ser detta.

Med vänlig hälsning,
Adam Holm

Postat av: Weiron

Publicerad 2015-06-09 20:13:57

Håller med - BoB är en magnifik flygfilm med fina flygscener. Med ålderns rätt finns det fler filmer som är värda att nämnas. (och minnas).
Jag tänker då på de svenska flygeposen "Första divisionen" och senare "Gula divisionen" som har många fina flygscener, trots en något naiv intrig.
Till bra flygfilmer med fina flygsekvenser kan också nämnas de amerikanska filmerna "Jetflygarna" (senare ändrat till "Attackflygarna")med Robert Mitchum i huvudrollen eller "Broarna över Toko Ri" med William Holden i huvudrollen...
Bara höftet i all hast...

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela