Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

The Battle Of Säve - 4

Publicerad 2015-01-29 18:00:00 i Swedavia - svenskt flygs fiende nr 1,

 
Det var mycket riktigt som jag trodde. Swedavia hade mer eller mindre tvingat till sig fulla ägandet av Cityflygplatsen i Göteborg AB via en klausul i avtalet. Jag är ganska övertygad om att denna tillkommit under den tid som Luftfartsverket var delägare - en ägarpost som ärvdes av Swedavia - men tillkom under fullständigt andra premisser:

  • Luftfartsverket ville garantera tillgängligheten av rikets andra stad, då det bara finns en bana på Landvetter...

  • Swedavia vill öka vinsten genom att överföra den den tunga linjefarten till Landvetter, en flygplats som ingår i deras så kallade basutbud. Något som Säve inte gör...

Att det är fysiskt omöjligt att garantera tillgängligheten av Göteborg så länge Landvetter bara har en (1) bana bryr sig inte Swedavia om. Detta fysiska faktum framkommer märkligt nog inte i debatten. Läs mer i det förra inlägget The Battle Of Säve - 3.

Vad händer när Landvetters enda bana är blockerad av ena eller andra anledningen som till exempel flygplan med punktering, väderlek etc? Inte omöjligt att du startat på från ett ställe (exvis Stockholm) och ska till Göteborg, men den alternativa landningsplatsen du hamnar på ligger längre bort än därifrån du från början startade! "Swedavialogik" kallas det.

Sen betyder detta också att bolagen som trafikerar Landvetter måste planera för alternativa landningplatser längre bort, vilket betyder större volymer vad det gäller bränslereserver...och man kan då grunna över miljöaspekten.
Swedavia tänker ju så mycket på den...

 
Swedavia använder argumentet att bärigheten på plattan och taxibanan är för dålig på Säve och att detta skulle kosta 250 miljoner kronor att åtgärda, vilket gör kostnaden för driften icke-försvarbar. Men man vägrar att offentliggöra de bärighetsundersökningar som gjorts och är grundargument för nedläggningsbeslutet. Så här skrivs det i en artikel på Flygtorget häromdagen:

Men nu visar det sig att frågan om Göteborg City som kommersiell flygplats inte helt är avslutad.

- Jag vet att det finns aktörer som är intresserade av att köpa flygplatsen, säger Anders Lidman, flyganalytiker på Aeropol.


Intresset för att ta över flygplatsen baseras, enligt källor som Flygtorget pratat med, på att de kostnader som Swedavia presenterat för att återställa flygplatsen i skick att ta emot Ryanair och Wizz Air är för höga. Att d
et skulle kosta 250 miljoner att återställa en del av taxibanan är något som ”det inte finns realism i”, menar en källa.

Hur den summan räknats fram vill dock inte Swedavia offentliggöra.

- Nej, vi ser ingen behov av en offentlig diskussion om det. Vi är idag ensam ägare av flygplatsen och vill se framåt och utreda vad som ska ske med flygplatsen. Men jag skulle vilja säga att 250 miljoner är i underkant. Hela bansystemet måste renoveras från grunden och inte bara lappas och lagas. Men att ta ett helhetsgrepp finns det inte ekonomi till, säger Klas Nilsson, informationschef på Swedavia till Flygtorget.
   
Alltså, att vägra redovisa de grunder man kommit fram till kostnaden 250 miljoner kronor - för cirka ett år sen bad Swedavia om ursäkt att man inte varit öppen och transparent i Brommafrågan och lovade där och då att man skulle bättra sig. Detta löfte var tydligen inte mycket värt, för här ser vi återigen samma mönster i beteendet från Swedavias sida som tidigare setts vad det gäller Bromma.
 
Swedavia har använt sitt medlemskap i Stockholms handelskammare för att påvisa efterverkningar om nu Bromma läggs ner. Man har sagt att 24 000 jobb skulle försvinna ute i landet...hur nu den siffran har vaskats fram? Den har på goda grunder ifrågasatts från olika håll. Nej, det är lättare att göra mer konkreta undersökningar, något som gjordes av Aeroseums Roger Eliasson vad det gällde Säve flygplats. Han räknade ut att cirka 800 människor arbetar på och runt Göteborg City Airport. En siffra som borde vara en väckarklocka för den tidigare delägaren Göteborgs kommun.
 

Swedavia snackar gärna om sin fina miljöpolicy, om ditten å datten och slår sig för bröstet som moralisk föregångare, men när det kommer till kritan vad det gäller kärnverksamheten - att ta hand om landets infrastruktur - ja, då är man snarast att likna ett veritabelt rövarpack. Deras sätt att bete sig anstår inte på långa vägar ett företag som du och jag, såsom svenska medborgare, faktiskt kan sägas vara delägare i. Hur länge ska Sverige stå ut med Swedavia?


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Hans Rignell

Publicerad 2015-02-03 00:45:35

Som sagt var...

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2618674-plan-i-ko-till-landvetter

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela