Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

SFF - varför? - 2

Publicerad 2014-05-11 21:21:00 i Allmänt,

 
Det kom ett mail efter det att jag publicerade inlägget SFF - varför? - 1. Med avsändarens godkännande publicerar jag det i ett eget inlägg, för det är i högsta grad lämpligt att fler än jag får läsa dessa rader...



Ett tag funderade jag att kommentera på Svenskt flyghistoriskt forum, men vad ska det egentligen tjäna till? Man trodde ju att motionerna skulle behandlas på ett seriöst sätt på årsmötet 2014 i Svensk Flyghistorisk Förening (SFF). Forumet känns inte riktigt som rätt plats. Hursom, lite funderingar:

Ur SFF:s stadgar:

5:12 Arbetsuppgifter

Årsmötet skall:
- ....
- ....
- ....
- behandla föreliggande propositioner och motioner

Baserat på det jag har läst och hört samt läst i mötesprotokollet får jag uppfattningen att styrelsen behandlade motionerna...inte årsmötet! Och detta ledde till att den församlade skaran kom att rösta om något som knådats och förpackats till något obegripligt.

Till bilden hör också att enligt det jag har fått veta så hade en fullmakt ett meddelande bifogat, där det föreslogs att motionerna/förslagen skulle behandlas i den ordning de inkom, alltså:

- motionen ”Förbättrad och utökad internkommunikation och öppenhet inom SFF
- motionen ”Ändring av SFF stadgar”
- förslag från ”Gruppen för bättre internkommunikation”
- SFF styrelses beslutsunderlag

Dessutom föreslogs att årsmötet skulle rösta om delförslag för delförslag, också det i kronologisk ordning.

Det har alltså skriftligen begärts votering. Men om man inte är med på mötet in persona har man tydligen ingen talan.....

Man kan titta lite på "Motion: Förbättrad och utökad internkommunikation och öppenhet inom SFF", förslag 1 och 2:

Förslag 1: Vi föreslår (läs: begär) att internkommunikationen och öppenheten inom SFF, och främst informationen, kommunikationen och öppenheten från SFF styrelse till medlemmarna, förbättras och utökas.

Förslag 2: SFF styrelse bör så snart som möjligt agera och vidta åtgärder för att emotse Förslag 1. Detta utan att invänta förslag från nedan nämnda arbetsgrupp.

Hur behandlades dessa två förslag av årsmötet? Vad var årsmötets yttrande på dessa punkter? Yrkande någon närvarande på votering? Vad blev i så fall utslaget av denna?

Ur protokollet för årsmötet 2014:

1. Handläggning: Anser mötet att styrelsen har hanterat motionerna korrekt?

2. Stadgeändring: Hur många accepterar att det inte blir en stadgeändring?

Mötet beslutade att styrelsens handläggning av motionerna har varit korrekt, samt att inte ändra stadgarna.

Men hur behandlade eller hanterade årsmötet motionerna? Styrelsens hantering av dem är väl en sak, men årsmötets behandling av dem är väl än viktigare?! Det är ju på årsmötet - och endast då - som sådana kan behandlas!
Och avseende punkt 2; stadgeändring: Ja, men Förslag 1 och 2 i motionen handlade ju inte på något sätt om stadgeändringar! Så oavsett vad mötesordförande lurade årsmötet till borde åtminstone Förslag 1 och 2 varit aktuella för behandling/yttrande/votering.

Man kan fråga sig om det är så här det ska gå till? Om någon inkommer med en "jobbig" motion, så kan styrelsen komma med ett motförslag (ja, det har de säkerligen rätt att göra) och så behandlar årsmötet endast motförslaget? Hur ska man då kunna få igenom ändringar som styrelsen kanske tycker är jobbiga? Hmm, kan man som medlem presentera ett eget motförslag till motförslaget och begära att endast det ska behandlas på årsmötet?!?!?

Rimligtvis borde ursprungligt förslag (motion) och motförslag ställas mot varandra, där årsmötet, inte styrelsen, får fälla avgörandet – eller avslå båda.

Ärligt talat var det som motionärerna försökte få igenom inte särskilt "jobbigt". Det var ju inte så att man hade föreslagit ändringar i styrelsens sammansättning, att styrelsen aldrig skulle kunna få ansvarsfrihet, att det skulle tillsättas en mer fristående revisionsgrupp eller liknande. Dessutom har man inom SFF startat ett arbete för att bromsa minskningen av antalet medlemmar, vilket borde inbegripa att både behålla nuvarande medlemmar och rekrytera nya. I flera utskick, artiklar och liknande har man angivit att de befintliga medlemmarna är en viktig resurs i rekryteringen. Är öppenhet och ett hyfsat informationsflöde inom föreningen då en nackdel?


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Håkan Buffal-O.

Publicerad 2014-05-11 22:02:29

Som jag kommenterat tidigare i ämnet:

Motionerna har ej behandlats av årsmötet överhuvudtaget. Gör om och gör rätt, annars så har ju föreningens årsmöte brutit mot sina egna stadgar.

Märkligt men tyvärr inte förvånande.

Postat av: ESGB

Publicerad 2014-05-11 23:02:18

Ett gäng kan ju snacka ihop sej till nästa årsmöte och byta ut alla bromsklossar i styrelsen ;-)

Postat av: Erik

Publicerad 2014-05-12 10:12:13

Känns som man borde ta om årsmötet. Sen kan undra i vilken tid som somliga inom denna förening lever i. Eller om det är någon lustig form av ett självpåtaget levande mausoleum.

Postat av: Hector Green

Publicerad 2014-05-12 19:22:40

Man kanske borde kalla SFF:s styrelse för centralkommittésekretariatet eller varför inte politbyrån?

Postat av: Henry Wedberg

Publicerad 2014-05-13 09:27:39

Kan rekommendera styrelsen i SFF en grundkurs i föreningsteknik. Härskarteknik verkar dom ju redan kunna.

Postat av: Calle J

Publicerad 2014-05-15 10:25:27

Är det inte för nära band mellan valberedning och styrelse när 2 av 3 från valberedningen tidigare suttit i SFF Styrelse. Det innebär att samma gamla tänk hela tiden går igenom och svårt att får förnyelse.
Regionrepresentanterna måste tala sig samman vid regionmötet i höst och då ta fram förslag på två nya till valberedningen, att ersätta de som suttit längst. Därtill bör man leta rätt på några nya namn som kandidater till styrelsen, att ersätta de som bör bytas ut.

Postat av: Leffe E

Publicerad 2014-06-30 16:40:26

Föreningslagen, Motioner skall bifogas kallelsen till årsmötet. Motioner(na) skall alltså begäras in i sådan tid att de kan stå med i kallelsen i Svensk Flyghistorisk Tidskrift. Motioner skriver man inte bara till styrelsen, utan i första hand till Årsmötet, Föreningens högsta beslutande organ. Styrelsen är föreningens verkställande och administrerande organ. Av diskussionen här på "Lae" och på SFF-Forum, framgår att "motionerna diskuterades inte" Slutsatsen: Styrelsen körde över Årsmötet. Som därför måste ogiltigförklaras, och tas om.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela