Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

SILA en DC-4 och SE-ABA

Publicerad 2014-03-27 00:05:00 i Allmänt, Flygföretagande, Propulärkultur,

 
Det kom ett mail med en intressant bild från Tommy Clementzlor. Han skriver bland annat följande:

Hittade en bild som säkert kan intressera dina bloggläsare.

Som alla ser är det en DC-4, med fejkad logga och registrering. Antagligen höll man på att spåna med olika dekorer inför leveranser sommaren 1946. SAS tycks i alla fall inte ha grundats ( det var väl 1946). Texten Swedish Intercontinental Airlines (SILA) förekom endast på ett par Boeing B-17 Felix. Det tycks ha varit någon förevisning, att döma av alla människor. Platsen har jag ingen aning om, Douglas-fabriken i Santa Monica är min gissning. Observera också de vita däckssidorna! Det var säkert en varm dag, herrarna hade på sig ljusa sommarhattar för stt få lite skugga. När de sex DC-4:orna småningom levererades hade SE-BBA till -BBD SAS-dekoren med den ursprungliga drakdekoren medan SE-BBE till -BBG var ABA-målade.

Är det pitotröret i nosen så ser det ut att vara en annan variant än vad ABA hade (Ser ut som ett nedhängande ben..) Kul om någon i läsekretsen har mer information. Uppskattar LAE-bloggen, den är verkligen en frisk fläkt!

Bloggisten uppskattar dessa ord och självklart även bilden. Så tror jag även många av mina följare gör. Är det någon därute som vet mer om tillkomsten av den översta bilden - maila då Tommy: tommy.clementzlor[at]gmail.com. Eller skriv en kommentar (det ena utesluter förresten inte det andra). Glöm dock inte att fylla i din mailadress när du kommenterar.

 
Här är exempel på de målningscheman som användes på de svenska DC-4:orna. Även dessa bilder kommer via Tommy och det är frågan om en och samma maskin: SE-BBA. Notera som sagt skillnaderna på till exempel det så kallade drakhuvudet målat vid cockpit.

 
Till dags dato är det bara ABA/SILA/SAS som opererat DC-4 på svenskt register. Fast det var nog rätt nära att det blev ändring på det för några år sedan. Nu är det nog tyvärr kört, eller?


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela