Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Seminole SE-KZS

Publicerad 2014-06-04 06:00:00 i Flygföretagande, Piper,

 
Adam Frisch mailade mig efter publiceringen av inlägget Örnen - que vadis - 5 ...men det handlade inte främst om DC-3, utan snarare en helt annan kärra:  Piper PA-44-180 Seminole 9Q-CJR tillhörande Transport Aérien Zaïrois (TAZ) som kom till Sverige hösten 1991. Jag fick alltså anledning att ta fram ett par bilder på maskinen i fråga och skriva lite...

Den övre bilden är tagen den 2 mars 1996. Jag tror att många av er känner igen platsen och hangaren. Just precis, hangaren som hyste Bromma Flygservice som fram till för någon månad sedan fanns längst upp på Norra parkeringen - se detta inlägg.

PA-44-180 Seminole 9Q-CJR (c/n 44-8095018, ex N8147H och OO-HLR) anlände Bromma den 16 oktober 1991 tillsammans med DC-3 9Q-CUK och 9Q-CYE "Örnen". Åke Jansson med följe hade alltså flytt från oroligheterna i Zaire och fyllt flygplanen med det man kunde få med sig. Lite bilder från TAZ finns för övrigt här.

Tanken var väl att så småningom få igång ett nytt svenskt bolag och i det använda DC-3:orna, men efter nästan två år av dividerande fram och tillbaka med myndigheterna så skippades det - "Örnen" flögs ner till Zaire igen (tillsammans med en An-2). Seminolen kom dock vara kvar tillsammans med DC-3:an som sedan blev känd som "Congo Queen", 9Q-CUK.

Faktum är att det mellan 1991 och -96 fanns ytterligare ett flygplan som bar registreringen 9Q-CJR: en Douglas DC-6A tillhörande bolaget Transair Congo (!). I början av 1996 hade Seminolen reserverats som SE-KZS men det kom att dröja till den 20 november detta år innan flygplanet kunde registreras, det med Åke Jansson angiven som ägare. I september 1997 noterades Bromma Flygskola såsom innehavare, vilket i oktober 1999 ersattes av Airways Flygutbildning Svenska AB, Bromma.

Våren 2001 såldes Seminolen till Center Flight Aps i Roskilde, dock kom flygplanet avregistreras i december detta år som sålt till Tjeckien. Där blev det OK-MLR och numera hittar vi denna Kongo-veteran i Slovakien som OM-ARC.

Bilden nedan är tagen i det närmaste på samma plats som den högst upp i inlägget, och det ganska exakt ett år senare; den 27 februari 1997. Man kan notera att 9Q-CJR/SE-KZS är målad i TAZ:s bolagsfärger.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela