Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Cessna Ester - 2

Publicerad 2014-12-22 16:00:00 i Propulärkultur,



Det kom feedback på inlägget Cessna Ester - 1 i form av dessa bilder från Pelle Lindquist. De är tagna vid Björnstorpsstråket den 2 september 1983. Pelle berättade att han var där för fallskärmshoppartävlingen Björnstorps Cup, som - efter missödet som vi ser på bilderna - fick genomföras med endast ett liftflygplan: Cessna Reims Rocket SE-FBT.
 
Jag tog tillfället i akt och bytte några ord med piloten ifråga som flög Ester denna dag. Namnet på honom? Ove Fundin. Han upplevde det inte som direkt jättedramatiskt, det som skedde. Ove märkte att något hände med vänster huvudställ vid landningen och försökte hålla planet på höger hjul så länge som det var möjligt. Till slut tog farten slut och Ester gick av det smala stråket med höger stabbe samt vingspets i marken. Punktering konstaterades...och att det redan tidigare fanns en utmattningsspricka vid infästningen av höger landställsben, vilket vid landningen hade knäckts av. För många hårda landningar och något sånt här händer till slut. Ingen större dramatik och inga personskador. Ester hade en total gångtid på 5397 timmar när haveriet inträffade, men flög snart igen...


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Magnus Fridsell

Publicerad 2014-12-24 11:16:27

"Inte så dramatiskt" - nej, det ser ju hur lugnt ut som helst :-) !

Sekunderna rinner iväg rätt fort i en sådan situation, bara att fatta att något är galet överhuvudtaget är en bedrift tycker jag. Snyggt att få stopp på och rädda motorn också, propellern är ju hel och fin!

God Jul!

Och förresten, missa inte Fredriks "Ove Fundin"-länk i inlägget ovan!

Hälsningar

Magnus

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela