Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Doa duo på Hovby

Publicerad 2013-05-30 09:50:00 i Allmänt, Flygföretagande, Propulärkultur,

 
Här kommer två bilder tagna av Paul Compton på Lidköping/Hovby 1994. Som synes är det frågan om nymuckade Dornier Do 28D-2 som tidigare använts av tyska militären. D-IBDA (c/n 4095) bar tidigare tidigare identiteten 58+20 och D-IEDD (c/n 4114) var 58+39 (notera för övrigt "Arla-reklamen"). Båda hade tidigare flugit i Luftwaffe.
 
Total levererades 105 stycken Do 28D-2 till Bundeswehr, den sista 1970. Typen kom att tas ur tjänst i augusti 1993 och kvarvarande exemplar kom att ställas upp i Leipheim. En första batch som omfattade 35 stycken kom att bli till salu via VEBEG (motsvarar Överskottsbolaget i sin gamla form) månaden därpå. Totalt handlade det till slut om ett 60-tal Dornier-flygplan som såldes ut.

Ett antal av dessa kom att passera Lidköping/Hovby under 1994, de flesta - kanske alla - skulle vidare till kunder på andra sidan Atlanten. Anledningen till stoppen på Hovby var av allt att döma flygplanhandlaren/förmedlaren R.W. Pilotservice. D-IBDA hamnade i El Salvador medan D-IEDD blev HK-4073P i Colombia. 

Även andra intressanta flygplantyper kom med tiden passera Lidköping av liknande eller samma anledning. Kanske blir det mer bloggat om det..?
 

Kommentarer

Postat av: John-Olof Holmström

Publicerad 2013-05-30 10:43:21

Ett flygplan av denna typ korsade luftleden framför nosen på mig, på samma höjd, när jag var på väg söderut norr om Helgoland. Jag bibehöll kursen och avvaktade vad som skulle ske.
Tydligen fick föraren i Dorniern sent omsider syn på mig, för han ställde sitt flygplan på nosen och dök rakt ner.
Tror det var i början av sjuttiotalet och att jag då flög med Beach Travelairen SE-EES.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela