Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Monumental dumhet - 2

Publicerad 2009-09-24 10:00:09 i Propulärkultur,



Igår kom domen i fastighetsdomstolen i målet mellan Barkarby flygklubb (BFK) och Järfälla kommun: Flyget ska väck från Barkarby (ESKB) och BFK ska betala kommunens rättegångskostnader.

Lennart Håkansson skriver om detta i sin blogg - och hela domen finns även upplagd där för läsning. Han förklarar kärnan i ärendet/eländet väldigt bra - jag tar mig friheten att citera:

Domskälen visar klart och tydligt på problematiken och på att politiker och beslutsfattare inte förstår eller vill ta/behöver ta ansvar för en flygverksamhet i Stockholm. Det verkar som att flyg är paria i samhället och att det är något som skall försigå ”någon annan stans”.


Tänk bara på dagens helikopterrån där konsekvensen av bollandet av Polisflyget i Stockholm totalt inkapaciterade dem i det ögonblick de behövdes mest. Jag blir förvånad att inte Rikspolischefen ryter till och förklarar hur Polisflyget har bollats fram och tillbaka mellan kommuner och Försvarsmakt utan att någon satt ner foten och sett det orimliga i situationen. Nu, när konsekvenserna klart framgår, kanske det kan bli ändring.


Privatflyget är i samma sits. Allt det hjälpflyg, den FFK-verksamhet, den ungdomsverksamhet, de ideella krafter som håller igång svensk flyghistoria håller på att erodera bort – på grund av att det inte finns någon som vågar ta ett samlat ansvar.


Precis på spiken! Det står på BFKs hemsida:

Vi har därmed tre veckor på oss att överklaga vilket förutsätter prövningstillstånd. Eftersom fallet är komplicerat har vi gott hopp om detta och har påbörjat författandet.

Det gjordes ett inslag av P4 Radio Stockholm igår - klicka här.


Att läsa: Det tidigare inlägget Monumental dumhet - 1 ...och det kan också vara intressant att kika på Mer Barkarby.


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Per

Publicerad 2009-09-24 14:20:51

Fy faen säger jag bara!! Vi har sett det så många gånger förut och det lär inte dröja länge innan det händer igen. Allt på grund av att politiker, i tyvärr många fall även media och den allstädes närvarande Svensson inte orkar (vill?) sätta sig in i frågan och se helheten.

Postat av: F

Publicerad 2009-09-24 15:09:39

Ja, fy faen - det säger jag med, Per.



De s k "kranskommunerna" ingående i det s k "stor-stockholm" sabbar för hela regionen....och i förlängningen därmed för hela Sverige. Vad som är ett övergripande sammhällsintresse, startar på andra sidan kommungränsen, det vill säga hos grannen. Inte hos "oss"...och då kan vi så länge hos oss förstöra befintlig infrastruktur, allt medan en utredning tillsätts*...och tiden rinner iväg samt värden försvinner. Det är inte vårt ansvar att hålla med flygfält säger man - Järfälla kommun har tydligen ingen aning om vad det är för verksamhet som försigår på Barkarby. Och har gjort i princip sedan 1913. Det är ju uppenbart: Flygverksamheten kom med försvarets överlåtande av flygfältet, den "fanns där" sedan decenier. Se till att alternativet finns så (flyg)verksamheten har någonstans att flytta...innan man stänger Barkarby. Logik kallas det.



*) Ska bli intressant och se vad Cederskiöld kommit fram till - hans utredning om GA-flygplats i Sthlm ska presenteras i mitten av nästa månad.

Postat av: Ernest Laverdure

Publicerad 2009-09-24 20:42:57

Den första flygningen i Sverige gjordes av en fransman, sedan har det bara gått utför......



Skämt åsido men detta med Barkaby är så urbota dumt så man baxnar......politiker är ta mig tusan inte ens värda att tycka illa om !



Man kanske skulle trumma ihop några hundra småflygplan som busflyger i Stockholmsregionen med avstängda transpondrar.....ju mer jag tänker på det desto intressantare blir det.

Postat av: F

Publicerad 2009-09-24 20:52:59

Hmm, Laverdure...ett upptåg på ett franskt manér m a o. Istället för arga bönder med traktorer som smockar igen vägarna, "töjp". Hmmm, ju mer man tänker på det...ja, det är en intressant idé. Hmm...



Postat av: Ernest Laverdure

Publicerad 2009-09-24 20:59:02

Jo, det är kanske dags att göra något mer än att knyta näven i byxfickan den här gången.......

Postat av: Dykarn

Publicerad 2009-09-25 10:37:31

En fransktastisk ide Ernest ,gillar den skarpt.

Postat av: S

Publicerad 2009-09-25 20:20:20

Jag har alltid tyckt att en flygning i samlad tropp under Västerbron skulle få avsedd effekt och genomslag i pressen. Skulle nog bli en intressant polisrapport. 100 flygplan flög under västerbron utan tillstånd. Kl 18.00 på lördagar är en bra tid.

Postat av: F

Publicerad 2009-09-25 20:31:14

...och längst bak i kön kommer en kärra som drar en "banner" där det står "Luften är fri, luften är fri..." ;)

Postat av: Per

Publicerad 2009-09-25 21:36:15

Bör givetvis genomföras en extremt blåsig dag med maskiner som har tillräckligt låg stallfart för att orka stå still i luften. Freddans banner kan kompletteras med ett "Vi flytt int'!" :D

Postat av: F

Publicerad 2009-09-25 21:44:59

I en av kärrorna sitter Lasse Berghagen och sjunger en ny version av "Stockholm i mitt hjärta", som fortsätter med "...låt mig beflyga dig nu". Sedan en vers var om flygplatser som Skarpnäck, Tullinge...och Barkarby. Tänkte att Lasse skulle stå i dörren på Greatfull Dead-An-2an och sjunga ;)

Postat av: Mårten

Publicerad 2009-09-25 22:14:57

Jag sysslar ju med motorsport, dragracing, vi har samma fenomen där, speciellt när det gäller att diskutera saken i stockholmområdet, då det rör sig om ett 20-tal kommuner som skall försöka samverka. Vilket dom påsitt sätt gör genom att vara överens på en punkt, vår verksamhet är bra och behövlig, i nån annan kommun...



Postat av: Matsen

Publicerad 2009-09-25 22:37:19

Det hade kanske varit passande att hela BFK råkar "nödlanda" på E 18 och blockerar denna i timmesvis. -Det finns ju inget flygfält i närheten!

Postat av: Per

Publicerad 2009-09-25 23:04:45

E18? Åhhh, vi ber om ursäkt. Trodde det var F18....

Postat av: F

Publicerad 2009-09-25 23:46:42

"Vägbaser - en svensk profil". Kalla kriget är över, flygvapnet är nedlagt...istället baserar privat- och klubbflyget numera ute på det svenska vägnätet. Cirkeln är sluten.



Gen Peyron jr på Rotary Sollentunas måndagslunch förra veckan

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela