Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Cederschiölds rapport om allmänflygplats i Stockholm

Publicerad 2009-10-06 14:58:00 i Allmänt, Propulärkultur, Swedavia - svenskt flygs fiende nr 1,



Jag skrev i en kommentar till inlägget Monumental dumhet - 2 för någon vecka sedan...

De så kallade "kranskommunerna" ingående i det så kallade "stor-stockholm" sabbar för hela regionen....och i förlängningen därmed för hela Sverige. Vad som är ett övergripande samhällsintresse, startar på andra sidan kommungränsen, det vill säga hos grannkommunen. Inte hos "oss"...och då kan vi så länge hos oss förstöra befintlig infrastruktur, allt medan en utredning tillsätts*...och tiden rinner iväg samt värden försvinner. Det är inte vårt ansvar att hålla med flygfält säger man - Järfälla kommun har tydligen ingen aning om vad det är för verksamhet som försiggår på Barkarby. Och har gjort i princip sedan 1913. Det är ju uppenbart: Flygverksamheten kom med försvarets överlåtande av flygfältet, den "fanns där" sedan decenier. Se till att alternativet finns så (flyg)verksamheten har någonstans att flytta...innan man stänger Barkarby. Logik kallas det.

*) Ska bli intressant och se vad Carl Cederschiöld kommit fram till - hans utredning om allmänflygplats i Stockholm ska presenteras i mitten av nästa månad.


Nu finns Cederschiölds rapport tillgänglig sedan några dagar, bland annat på Barkarby flygklubbs hemsida - klicka här.

Det är den rapport som Kommunförbundet i Stockholms län ska fatta beslut om den 8 oktober. Man kan läsa följande:

Allmänflygets framtid i Stockholms län...är beroende av att kommunerna tillsammans löser frågan. Rapporten föreslår en bolagsbildning, där samtliga kommuner är delägare. Kommunerna bör också enligt rapporten söka stöd och sammarbete med Stockholms läns landsting och med Luftfartsverket.

Rapporten visar att behovet av en modern allmänflygplats är stort för såväl allmänflyg som är stationerat i Stockholms län som för allmänflyg från andra delar av landet som besöker Stockholm.

Kansliet föreslår styrelsen  

att   godkänna rapporten

att   uppdra åt kansliet att undersöka och utreda möjligheten att bilda ett bolag för att finna en långsiktig lösning för allmänflyget


...och tills denna lösning är funnen så behålls Barkarby? Ja, hur blir det med den saken nu?


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Ernest Laverdure

Publicerad 2009-10-06 21:06:59

Mon Dieu!



Man kommer säker att godkänna rapoorten men hur skall det gå sedan ?

Postat av: F

Publicerad 2009-10-06 21:34:40

Kranskommunerna kan i denna fråga liknas vid hönsgårdar med En äggsjuk höna i varje. Järfälla, som har tuppen hos sig, har fått fullständigt tuppjuck! Utmät en rejäl Robin Hood-skatt och kasta ägg...



Man undrar över rapportens eventuella juridiska värde? Och först måste överklagandet gå igenom prövningen? Med detta dokument borde det väl ändå gå, eller?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela