Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Klemm Kl 35D SE-BHA

Publicerad 2009-02-06 07:52:34 i Propulärkultur,"Starring as Åsa-Nisse" - nix, i detta fallet inte John Elfström - utan Jesper Hydén. Som Klabbarparn i främre sittbrunnen "okänd". Som Klemm agerar SE-BHA.

Jesper Hydén var i flygscenerna stand in för Elfström i 1956-års Åsa-Nisse-film - Åsa-Nisse flyger i luften. Intrigen rör sig kring den av Nisse uppfunna förgasaren och Ylenloppet för snurrebåtar med mera. Filmen hade premiär den 7 september 1956.

Tidigare på året - enligt luftfartygsregistret den 19 juni - hade Hydéns AB Stockholms Flygskola på Skå-Edeby inköpt Klemm Kl 35D SE-BHA från Östra Sörmlands Flygklubb...som i sin tur köpt planet från flygvapnet 1947. Tillverkningsåret på Klemm 35an, i flygvapnet kallad Sk 15, var 1940.

Sommaren 1959 såldes SE-BHA av Stockholms Flygskola, som då ägdes av Charlie Schultz omnämnd i inlägget Dragon Aviation och en Dragon Rapide, till en Per Staffan Berg. SE-BHA gick sedermera åt i ett ruggigt haveri den 17 juli 1960 på Sundsvall/Midlanda. Ett trist slut på en så pass "klemmig" filmstjärna.


Hydéns busflygning med SE-BHA i Åsa-Nisse flyger i luften är väl i princip det (enda?) jag (en flygnörd?) spontant kommer ihåg av filmen. Frågan är om inte just den scenen "bildade skola" (?) vad det gäller ett speciellt inslag på flygdagar, detta efter att filmens setts på biografer över hela landet.

Vad jag tänker på är momentet/numret "Vinn en flyglektion": En finurlig och utpräglad bonne från grannskapet ska få en flyglektion som tidigare lottats ut på entrébiljetten. Medan flygläraren förstrött förbereder sig utanför flygplanet så sticker det iväg, kommer i luften....med vår "finurlige och utpräglade bonne från grannskapet" ensam vid spakarna! Därefter blir det uppvisning i busflygning á la Åsa-Nisse. Att detta tilltag var ett väl förberett flygdagsinslag var inte alltid direkt glasklart för publiken........ 


Nedan: En bild på SE-BHA från mitten av 50-talet som är skannad ur "En gnutta flax" av Ingmar Jonasson.

Kommentarer

Postat av: josephzohn

Publicerad 2009-02-06 14:49:31

Härligt, härligt ...

Postat av: F

Publicerad 2009-02-06 16:06:42

Knohult Aerobatic Team! Kärran borde döpts till "Eulalia X" alt. "The Rose of Saron" ;)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela