Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

AvArt: En Hurri hos Flygtjänst?

Publicerad 2008-03-03 11:13:44 i AvArt - Avation art...med mera,

Hurri SE-ANZ
Hawker Hurricane Mk.I SE-ANZ 1945.

...har heller aldrig funnits. Men det var nog närmare ett avslut på den affär, som gällde den finska Hurricane, HC-454, än man kanske tidigare anat. Om man i överhuvudtaget vetat om något alls..?

Deal'en gjordes upp i mitten/slutet av 1944 och antagligen var det Svensk Flygtjänst AB (?) som sökte ett snabbare flygplan än man hittills haft för målgång - man agerade troligen genom ett bulvanföretag, Treona. Affären var vilkorad med att den skulle godkännas av den allierade övervakningskomissionen som då var verksam i Finland (fortsättningskriget hade avslutats i september 1944).

Redan i juni 1944 hade svenskar verksamma civilt i flygbranschen besökt finska baser, till exempel Kuorevesi/Halli (Lentovarikko 2), för att besiktiga flygplan för eventuella köp. Ett antal flygplan som inte kunde klassas som krigsmatriel kom också att förvärvas, men vad det gäller denna Hurricane avslogs affären av de allierade myndigheterna. 

HC-454 hade under slutet av 1944 genomgått omfattande en översyn och reparationsarbeten i Kuorevesi inför den tänkta försäljningen. I september hade flygplanet provflugits med nyinstallerad målflygsutrustning. När affären inte blev av kom denna Hurri att skrotas på plats...arbetet var alltså gjort förgäves. Flygplanet var tillverkat 1939 och hade i vårvintern 1940 levererats till Finland via Västerås (mellanlandade på Hässlö den 7 mars närmare bestämt, detta tillsammans med fem andra finska Hurricane).


I mars/april 1945 blev det klart att Svensk Flygtjänst skulle få köpa ett antal J 11, Fiat CR.42, från svenska flygvapnet istället...

Alternativt kan man tänka sig att man (eller snarare flygvapnet) bara var ute efter motorn, en Rolls Royce Merlin. Som ni märker så finns det en massa frågetecken kring denna Hurricane....


Det är lite kul att notera att man i Finland förhoppningsvis åter kommer att se en Hurricane i luften om några år.


Currently Spinning:

Hurriganes  Roadrunner

Riki Sorsa   Reggae OK

Hakkapelle-beat! Väntar nu på den finska versionen av You Can't Hurri Love...

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: PC

Publicerad 2008-03-03 19:20:11

Mmm
en flygande Hurricane hade varit VACKERT!

Postat av: F

Publicerad 2008-03-03 20:34:34

I det här fallet vart det ju inte riktigt så pass vackert :/

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela