Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Crownair - "Palmes Flygklubb"

Publicerad 2017-03-06 15:00:00 i Flygföretagande, Piper,Ovanstående bild har jag fått tillstånd av Öyvind Pedersen att publicera. Den är tagen i september 1970 och som passagerare ombord på Crownairs Piper PA-31 Navajo SE-FHR ser vi ett bekant ansikte titta fram; dåvarande statsminister Olof Palme.

Här ser vi OP och ÖP i hårda förhandlingar i samband med flygningen...

 
Från det tidigare inlägget Crownair - och alla dessa affärer...

Crownair registrerades den 11 mars 1968 för att ''bedriva direktions- och taxiflygningar samt chartertrafik''. Styrelsen bestod av Karl-Axel Benckert som också ägde bolaget. Det är en smula märkligt att man i skrivelser till patentverket vill heta Crownair på grund av att man har ett nära samarbete med ett Crownair i USA, närmare bestämt i San Diego. Patentverket anmärker på namnet men när "Swedish" kommer med blir det godkänt - det fullständiga namnet blev då Crownair Swedish Ltd AB.


 
Statliga Crownair gick i en del kretsar under öknamnet Palmes Flygklubb. Det var ett "rätt märkligt" flygbolag (rekomenderar läsning av det tidigare inlägget) som i mitten av 70-talet köpte upp Svensk Flygtjänst och verksamheten fortsatte under namnet Crownair Flygtjänst AB Swedair, snart därefter nedkortat till kort och gott Swedair.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela