Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Idag för 30 år sedan: Lansen nästan nedskjuten

Publicerad 2017-04-09 15:15:00 i Kalla kriget,

Det är idag 30 år sedan som en Draken nästan sköt ner en Lansen. Den senare var en av de J 32B som Swedair opererade med Vidsel som bas och så här beskrivs händelsen i Svensk Flyghistorisk Tidskrift 2/1999. Texten är skriven av Sven Stridsberg och bär rubriken "Realistisk skjutövning", Lansen träffad:

Jaktförband från flygvapnet besöker regelbundet Vidsel för att öva robotskjutning. Den 9 april 1987 var det dags för en J 35F Draken (35492, min anm.) från F 10 att skjuta en RB 27 Falcon-robot mot ett Del Mar 14-mål, bogserat av Lansen SE-DCN. Beroende på en för liten infallsvinkel kom roboten att negligera släpmålet och istället fortsätta fram mot bogseraren. Den låg fem kilometer framför målet, vilket gjorde att roboten mer eller mindre precis nådde fram (räckvidd cirka 10 km), och exploderade 5-10 m under flygplanet. Att den exploderade utan fysisk kontakt beror på att robotar är försedda med ett zonrör, vilket känner av när avståndet till målet är som kortast.

Lansen-planet, spakat av Christer Ohlsson, fick omfattande skador med splitterhål över stora delar av stjärtpartiet och ena vingen. Hydraultrycket försvann och alla servon måste kopplas ur, vilket gav ett mycket stort spaktryck för föraren.

Vid landningen på Vidsel fanns ingen bromsverkan, utan planet gick in i nätet vid banan slut med en hastighet av 75 km/h.

Under utrullningen efter sättning kuperades motorn när det visade sig att det här kommer sluta i den så kallade ryschan. Den oskadda besättningen - men tämligen välomskakade - kunde konstatera efter landningen att splitter hade passerat styrlinor med bara någon centimeter till godo. Att säga att de hade haft tur kan nog klassas som en underdrift...

Jag har en minnesbil av att ha sett SE-DCN i delat skick i en av jordkulehangarerna på Vidsel i oktober 1987. Någonstans hade man hämtat en bakkropp, kanske ute någonstans i markerna där gamla uttjänta Lansar stod som skjutmål. Så småningom, efter att satt ihop planet och enligt uppgift popnitat täckplåtar över splitterhål på vingen, ferrades SE-DCN ner till Malmen. 

Det hade beslutats att försöka dra lärdom av händelsen och göra en omfattande studie i krigsreperation. Detta medförede att flygplanet kom att vara ur tjänst i cirka ett års tid.

Numera finns just denna Lansen uppställd på Vidselbasen och ingår i RFN Museum. 1993 överfördes de civila Lansarna åter till militärt register och SE-DCN blev 32616 och märktes RFN-16, senare ändrat till RFN-46. På nedanstående bild ser vi flygplanet i fråga och under vänstervingen hänger ett mål av typ DelMar DF-14.

Kommentarer

Postat av: christer olsson

Publicerad 2017-11-04 22:13:46

Jag minns det som igår.Gesteling som flög draken tog livet av sig nått år efteråt.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela