Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Grattis Storken!

Publicerad 2016-05-24 08:58:00 i Propulärkultur,

 
Idag är det 80 år sedan som första flygningen gjordes med Fieseler Fi 156 Storch...eller åtminstone enligt somliga uppgifter. Ofta nämns även den 10 maj 1936 som dagen för Storkens jungfruflygning och egentligen tror jag betydligt mer på den uppgiften. Men att det var omnämnandet av dagens datum, den 24 maj, som inspirerade mig till att gratta Fi 156. I vilket fall som helst, det handlar i vilket fall om ett legendariskt flygplan och det med ett rätt säreget utseende. En "stark profil" med andra ord.

Gerhard Fieseler gjorde själv den första provflygningen med Storch vid dåvarande Fieseler Flugzeugbau Kassel (den 10 maj 1936 *host*). Förutom till tyska Luftwaffe kom typen hitta till ett antal andra länder. Det är ju till exempel ett tämligen välkänt faktum att typen fanns i Flygvapnet med beteckningen S 14. Total uppskattar man att närmare 3 000 exemplar har tillverkats, kanske fler. I Tjeckoslovakien och Frankrike fortsatte produktionen även efter andra världskrigets slut.

Några gånger har Storken varit föremål för blogginlägg - se till exempel Stork nu och då och Den svenska storken i Kassel samt Stork kvaddad på Ränneslätt. Kanske läge att titta på en demo av typen från det sena 30-talet också? Kolla in när Emil Kopf är på turné i USA 1938...och lite annat blir det där också...


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela