Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Drakar på gatan

Publicerad 2016-04-09 19:55:00 i Kalla kriget,



Saab J 35D Draken nummer 35376, tillhörande F 3, svänger in på Drottninggatan från Hamngatan. Detta var en syn som morgonpigga Linköpingsbor kunde ta del av den 29 juli 1966. Det handlade om fjorton Draken som på detta vis bogserades från Malmen till Saabfältet. Hittade bilden hos Bild Linköping.

Från en artikel publicerad av Corren:
 
Den märkliga transporten startade ett på natten och var klar klockan sju på morgonen. Då hade de stora planen, dragna av jeepar och andra fordon, tricksat sig genom gatukorsningar, över Drottningbron och över E4. En mängd militärer och massor av poliser var extrainsatta. Liksom personal från Tekniska verken som skruvade och svetsade bort gatskyltar, lyktor och refuger för att genast sätta upp dem igen när planen passerat.
 
Allt gick perfekt, varken materiel eller människor kom till skada, enda incidenten var när en Draken sjönk i ett övergrävt dike på väg in till flygfälten från Åtvidabergsvägen. Men slit och stålbalkar fick upp kolossen igen.

Anledningen? Man ville helt enkelt kolla om det gick att flytta en divisionsuppsättning med flygplan på detta viset. Dessutom höll man på med banarbeten på Malmen - det gick m a o inte att bedriva flygverksamhet där just då. För att inte bli fullständigt "a sitting duck" förpassades därför en del av F 3:s Drakar till andra sidan stan där det fanns en "öppen flygplats".

Den undre bilen kommer från DigitaltMuseum och är uppladdad där av Flygvapenmuseum. Cesar 19 är flygplanet bakom Cesar 06, som syns på den översta bilden.


Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela