Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Besök i Grisen

Publicerad 2015-09-26 08:50:00 i Allmänt, Kalla kriget,

 
Fick låna nycklarna till den nedlagda ledningsbunkern för civilförsvaret kallad Grisen, detta för att besöka samt fotodokumentera. Man hade ju i princip så länge man kan minnas varit nyfiken på hur det såg ut därinne. Cirka hundra meter in i berget fanns ett skyddsrum stort som en skapligt normal tvåvåningsvilla (eller till och med större-) ...för anläggningen var just i två plan: I nedre fanns olika expeditioner och ledningsrum, på övre kök och sovrum.

Grisen togs i bruk i februari 1959 efter att varit under byggnad i sex år. Bunkern var från början byggd som en Huvudcentral (HC), men kom efter några år klassas om till Distriktcentral (DC). Härifrån skulle i tider av ofred och kris det civila samhällets resurser samordnas, främst vad det gäller fientliga flyg- och robotanfall. Ett HC stod i direktkontakt med ett av Flygvapnets LFC (Luftförsvarscentral), vilket skulle skicka meddelande om inkommande fientligt flyg i området och därpå skulle man från HC:et larma (via "Hesa Fredrik") civilbefolkningen samt vidta andra lämpliga åtgärder.
 
Det sista driftåret för Grisen kan man spekulera i, men de "nyaste" dokumenten som hittades var daterade 1999. Idag står det i lokalpressen att anläggningen "ska rivas".
 
Jag avser uppdatera detta inlägg med mer fakta om Grisen när tid medges - håll ögonen öppna! Tills dess rekomenderar jag varmt ett besök på skymningsläge.se.

  

Kommentarer

Postat av: Michael

Publicerad 2015-09-26 13:56:53

tidpunkten för att riva och avveckla är som vanligt synnerligen väl vald. Fred i vår tid...

Postat av: Lars McKie

Publicerad 2015-11-02 21:48:06

Nostalgitripp :)
Har gjort ett antal veckor under jord i Falerumstrakten 😜

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela