Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Så var det dags igen!

Publicerad 2012-03-27 12:49:50 i Propulärkultur,



Jaha, så var det alltså dags igen. I nästa utgåvorna av de engelska flygtidningarna FlyPast och Aeroplane Monthly med flera kommer det bland notiserna återigen stå om ett nytt fantastiskt "Swedish Barnfind". Det är bara att göra sig beredd så att man inte sätter kaffet i vrångstrupen. Denna gång har Värmlands flygklubbs (och därefter Halle-Hunnebergs flygklubbs) gamla Sk 12 SE-BRZ lämnat landet efter försäljning till UK.

Det här handlar i grund och botten om att ta hand om vårt nationella kulturarv. Hur gör man det bäst? Tja, i det här fallet kan man börja med att fråga sig om man sett denna - sista kvarvarande orginaltillverkade - Focke Wulf Fw 44J Stieglitz (svensk militär beteckning Sk 12) från 1936 annonserad i svensk flygpress? Jag har nämligen inte gjort det.

Borde det inte vara betydligt mer renhårigt att först ta reda på intresset i det land som flygplansindividen i fråga har gjort sin "gärning" historiskt sett, innan tanken på export kommer upp? Allra helst om man anser sig kunna- och vurma för svensk flyghistoria? Det svenska kulturarvet utarmas numera med uppskattningsvis två-tre icke-flygande veteranflygplan per år... 

Tack för kaffet!



Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: David Pajus

Publicerad 2012-03-27 16:02:37

Vad jag undrar mest är varför man inte ens försöker sälja inom landet innan man söker sej utomlands. Om man får samma peng här är det väl inte mindre intressant att sälja här? Varför?

Postat av: Weiron

Publicerad 2012-03-27 18:18:44

Om man vurmar för svensk flyghistoria och samtidigt gjort sig känd som en skojare är det lätt att bli rökt på hemmamarknaden. Det finns bevisligen flera exempel. Bättre då att exportera materielen. Engelska entusiaster vet oftast inte vad det är för skräp man köper, och vad man betalar för, det bryr man sig knappast om... There is no business like those business!

Postat av: Lars Tolkstam

Publicerad 2012-03-27 20:50:50

Men va f..



Bittert kaffe detta :(

Postat av: Stellan

Publicerad 2012-03-27 21:30:02

Hade en riktigt bra kväll tills jag läste detta. Det finns ett antal personer i detta land som gör sitt bästa för att hålla äldre materiel som är av nationellt intresse i luften. Och så finns det de som motarbetar möjligheterna. Mycket tråkigt. Bläddrar som hastigast igenom boken Kronmärkt och hittar direkt ett antal intressanta målningar/märkningar som kunde prytt ett i Sverige kvarvarande plan. Finns det någon flygande Sk 12 kvar i Sverige?

Postat av: Lars Larsson

Publicerad 2012-03-27 21:50:34

Två flygande finns kvar:

SE-EGT och SE-BWM

Postat av: F

Publicerad 2012-03-27 21:52:19

Det finns ett par Fw 44J som flyger i Sverige, SE-BWU och -EGT.



SE-BRZ var den klart äldsta bevarade av sin typ i Sverige (världen?) och det var därför hon hade en attraktionskraft i UK. Flygplanet var från början nämligen byggt av Focke Wulf i Bremen 1936. Övriga bevarade är i allmänhet tillverkade av CKD i Tjeckoslovakien, CVV och ASJA/SAAB i Sverige. Det dubblade priset, kan man säga...



En inventering av beståndet av kulturhistorisk värdefull flygmateriel hastar - detta är ytterligare ett tecken! Man har full klarhet i vad man säljer men har har ingen tanke på de flyghistoriska grundvärderingarna som tidigare hållits så högt. Har man inga skrupler? Werion anade vem som varit i farten...

Postat av: F

Publicerad 2012-03-27 21:55:00

@Lars - SE-BWM såldes till Tyskland för 10 år sedan. Flyger med Egelsbach som bas, fortfarande på svenskt register.

Postat av: Lars Larsson

Publicerad 2012-03-28 00:19:58

Där ser man, visste inte att BWM var baserad i Tyskland. Man lär sig något på den här bloggen varje dag. BWU visste jag om men missade i hastigheten :-)

Postat av: Anonym

Publicerad 2012-04-20 10:11:18

Hur är det med fångesthandlingskedjan vad det gäller SE-BRZ? Eller skiter engelska CAA i det?



Någon host kanske sitter på en fångesthandling och ägandebilden kanske inte är glasklar....

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela