Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

International West Coast Air-Rally in Sweden 1959

Publicerad 2012-03-18 14:06:46 i Propulärkultur,



Lars Tolkstam har lånat ut ett halvdussin trycksaker utgivna i samband med International West Coast Air-Rally mellan åren 1959-77. Jag anade att de var ämnade åt bloggen och håller med: Det är rent utsagt klockrent passande för lae.blogg.se! Därför kommer jag då och då lägga ut skannade utgåvor av dessa små skrifter. Väl bekomme alla...och tack till Lars!

Jag har några gånger bloggat om Uno Ranch, men inte om hans motpol i Göteborg, Gösta Fraenckel. Dessa herrar var tämligen rätt olika. Fraenckel,"Det flygande skägget", var en stor mecenat för sportflyget, främst då i hemstaden. Ranch var inte riktigt den typen...

Så här står det i Aeroklubben i Göteborg 60 år 1918- 1978 - Torslandaepoken på sidan 111:

Under 1959 avsade sig Gösta Fraenckel allt ledarskap i Aeroklubben. Han ville istället koncentrera sig på en sedan länge buren ambition, att arrangera ett flygrally. Det lyckades han med under året. Västkustrallyt som det blev döpt till, skulle hållas vart tredje år, och senast det flögs var således 1977. Bilaga tre ger en närmare översikt över dessa rallyn, som av många påstås vara den bästa PR som Aeroklubben någonsin fått.

Idag saknar allmänflyg-Sverige tyvärr tongivande och positiva personligheter som Gösta Fraenckel. Numera anses sport- och allmänflygare som något konstigt, på sätt och vis ibland till och med litegranna "outlaw". Och åt det hållet verkar det mer och mer röra sig - jag avser återkomma till den "spaningen".

På bilderna från 1959 upplever jag det som att många av de figurerade var snarare också de som var med om att stifta lagar...



Den sista skanningen - en breddare - gör sig bra som fot i slutet på detta inlägg. Tänk, vad hade svenskt flyg varit utan dessa två..?



Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Håkan Buffal-O.

Publicerad 2012-03-18 16:35:20

Det var helt klart roligare förr, att få i gång ett liknande arrangemang i dag känns tyvärr som en utopi.

Postat av: Hans

Publicerad 2012-03-19 09:56:41

En riktig nostalgitripp Fred.



Mera sådant vill vi ha som speglar allmänflyget

eller sportflyget som det hette på den tiden.



/Hans.

Postat av: Anonym

Publicerad 2012-03-19 12:39:34

Fraenckel och Albin Ahrenberg på sista bilden!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela