Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Skroten på Säve 1948

Publicerad 2011-03-12 13:04:13 i Propulärkultur,



Här ovan ser vi vad som en gång var en Sk 14A (en svensktillverkad North American NA-16-4M) uppeldad på Säve. Från Åke kom dessa två bilder tagna sommaren 1948.

När Sk 14A slutades användas på Krigsflygskolan, F 5 i Ljungbyhed, fördelades huvuddelen av de kvarvarande planen ut på flygvapnets olika flottiljer. F 9 Säve fick ta emot fjorton stycken Sk 14A som kom att gå åt i brandövningar, ett par av dessa skickades för detta ändåmål över till närbelägna Göteborg/Torslanda.

På den nedre bilden står några av dessa fjorton flygplan, med underofficersmässen i bakgrunden, i väntan på sitt trista öde. Inte heller någon Sk 14 sparades till eftervärlden... 

Åke berättar vidare om bilden:

Om du kikar på bilden så ser du bakom huven på 105 stengärdesgården och den lilla grusvägen samt på berget t h om mässen ett av de lv-värn som fanns på och runt flottiljområdet. I dessa s k brandövningar deltog vid tillfällen även flottiljens "industribrandkår" huvudsakligen med personal från avd 6, samt vid några tillfällen även deltagare från Göteborgs brandförsvar!



Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Magnus Billestedt

Publicerad 2011-03-17 12:25:53

Allt kul att se bilder från F 9 som jag har gjort en sida om ! Men även kul att se bilder från dom andra nerlagda flygflottiljerna

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela