Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Arlandasamlingarna 091112

Publicerad 2009-11-14 12:08:14 i Propulärkultur,



Ett axplock bilder från ett besök gjort häromdagen hos Arlandasamlingarna



Det har på senare år varit en hel del frustrerande känslor rörande dessa unika samlingars "vara här eller där", eller till och med "vara inte alls". Nu känns det som att vi kommit förbi den värsta ångesten rörande civilflygets Arlandasamlingar. Hotet finns väl där än och i det längre perspektivet måste man flytta, men det ges ändå en så pass lång respit att det märks att utställningen är "vital" - det hade hänt en hel del sedan jag var här sist för cirka tre år sedan.

Däremot, de militära samlingarna på Malmen känns - trots en påkostad utbyggnad av flygvapenmuseum - för närvarande faktiskt mer hotade. Rätt så absurt, men på sätt och vis tyvärr ett faktum. Där ställs det ut ett mindre antal flygplan från den fantastiska skatt som flygvapenmuseum har efter invigningen av det nya museet i juni nästa år, jämfört vad man hade innan ombyggnaden. Det finns tydligen en lista på flygplan som "ska bort"...och det är du och jag såsom svenska medborgare som äger dessa klenoder.

Vid museet på Arlanda känner man av entusiasmen igen, den verkar ha kommit tillbaka.  

...och utanför hördes en gammal "four-holer" i form av denna ryska statsbärare - det gav en extra krydda av the good ol' days...


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Filip

Publicerad 2009-11-14 12:28:27

Skoj att se lite bilder från Arlandasammlingarna!

Sitter på Arlanda hela dagen och hade hoppats på att det var någon aktivitet där men det verkar lugnt där en lördag.

Trevligt att se att jobbet med att återställa GV-38:n fortskrider.

GV:n SE-AHC i Göteborg håller man för fullt på att duka kroppen. Vingarna är redan klara och allt ser riktigt bra ut. Ser fram mot att se en GV med Le Blond motor flyga!

Postat av: Per

Publicerad 2009-11-14 12:41:45

Roligt att se det händer saker på ARN. Man har haft sina tvivel ett tag nu. Har det hänt något märkbart i själva utställningen på senare?

Kul twist med Il-62, sist jag var i krokarna stod där en ytters välputsad DC-8... http://www.airliners.net/photo/McDonnell-Douglas-DC-8-62H/1389718/&sid=dc22bf574974082d3bcccc5563a5d254



Vad gäller FVM håller jag med att det är för l-ligt, men tyvärr är det nog längesen de var en kraft att räkna med. Vad som verkligen gör en förb***ad är att de tydligen inte bryr sig nämnvärt om var de "utrangerade" objekten hamnar och att de verkligen kan bevaras korrekt. Har de varit på kurs hos belgarna?!

Postat av: F

Publicerad 2009-11-14 12:53:50

Filip - Vågar man gissa att AHC kommer i luften under 2010? Ni jagar väl nytt objekt i GVFS nu, eller? ;)

Testa att ringa 08-593 600 33 till museet, någon kanske sitter därinne...peppar.



Per - ja, FVM verkar det var si o så med. Man saknar en röd tråd deponeringspolitiken och förståelse för flyghistoria.

Man har rört om lite i utställningen på Arlanda. Visserligen är det fortfarande trångt men lite lättare är det att komma runt. Det känns luftigare och ljusare. Bland saker som "syns" är restaureringen av "NAB'en" - Svensk filmindustris gamla vindmaskin, en Albatros.

Och sen de gamla motorerna... :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela