Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Till vilken nytta?

Publicerad 2008-05-22 22:44:28 i Allmänt,



Där ser ni en stenmur vid en bit småländsk åker. Ibland tänker jag på vilket trälande det måste varit förenat med dess tillkomst, på den tiden då familjerna hade många munnar att mätta. Man plöjde, harvade, odlade...sten efter sten kom upp ur den magra jorden. Det är några generationers slit med jorden har skapat stenmurarna, det är först på senare år jag börjat reflektera över detta.


Det finns även en specifikt påtaglig anledning till att ni får se denna stenmur (för som sådan är den kanske inte jätterepresentativ). Jo, om militären i Eksjö får som de vill ska den bort. Grejen är att den ligger på den gård som jag är uppväxt på och som fortfarande brukas av min far. Jag är förbannad...och farsgubben detsamma, kanske till och med än värre. Självklart är vill alla i familjen, som det heter; "illa berörda". 

Österut (och i viss mån sydöst) gränsar marken till fastigheten (här på bloggen f ö då o då ref till såsom "Noris") mot kronan. Nu vill militären bygga en väg där stenmuren står och vid sidorna om denna bygga plåttak för där under parkera fordon. Var det någon som sa att försvaret har inga pengar, att det förligger nedläggningshot etc? Helt klart...och detta faktum är just det absurda i denna situation: När Eksjös kommunala företrädare återigen ska lobba för att behålla den för femtielfte gången nedläggningshotade garnisonen så måste den senare ha "utvecklingsmöjligheter". Att bygga väg och plåttak ingår i denna så kallade utvecklingsmöjlighet...och nu tycker man sig vara trångbodda. Glasklart eller hur? Och detta är också en verksamhet som i det stora hela för närvarande har betydande problem med att hitta form, mål och riktning med mera. Säg det som är glasklart med försvaret? 

Om detta behov hade uppstått på den tiden då garnisonen kunde ha tvåtusen inneliggande värnpliktiga hade jag förstått det bättre. Idag - och inom överskådlig framtid - är det några hundra personer som utbildas. Det går i princip två officerare på varje värnpliktig...och ska de ha tre splitternya lastbilar var, eller? För det verkar onekligen så...


Vi var på möte med företrädare för kommunen idag. De säger att det nyligen uppkomna nedläggningshotet - i sin tur uppkommen tack vare det av finansminstern kallade "försvarsmaktens svarta hål" - inte har ett dugg har att göra med planeringen av garnisionens utökade område. Jag tror vad jag vill om det:  När kommunalråd och företrädare för garnisonen smörjer "dödspatrullen" så måste de som vanligt säga att det finns lokala goda utvecklingsmöjligheter och därför forceras detta fram.


Om detta nu blir en realitet så kommer värdet på fastigheten (som har varit i familjens ägo sedan 1916) att minska - inte bara på grund av minskad areal, utan även för denna militära verksamhet som finns än mer nära in på knutarna. Så vad är skälig kompensation?  Bland annat var det just detta som togs upp på dagens möte, men det kommer bli svårt att hitta en lösning. Det kommer bli dyrt - är det militären eller kommunen som hostar upp? Militären har inga pengar...och kommunen anser sig sitta som gisslan. Pengar som hör hemma i annan (offentlig) kommunal verksamhet, ska de in i denna karusell? Bytesmark i Knäckebrohult?

Apropå skälig kompensation, ja. Sedan åtskilliga år har man bedrivit militära övningar i skog som tillhör fastigheten. När kommer ersättning för detta undrar man? Nejdå, istället ska man fortsätta att "anektera". Jag är i grund och botten patriot och jag har förståelse för verksamheten som sådan....men det finns tyvärr en förhärskande nochig attityd hos vissa "guldgossar i kungens sold" som tjänstgör på orten. Faktiskt har det varit såhär så länge jag kan minnas. Ute i världen ska svenska soldater delta i fredskapande operationer, på hemmaplan "muckar" man med grannen. Konfliktlösning, rätta mål efter mun, sunt förnuft...vad hände? Eller kanske rättare sagt: Andra världskriget tog aldrig riktigt slut i lilla Eksjö...

Fråga inte farsgubben vad han tycker om militärer...

...och jag blev nu själv påmind om varför jag sa nej tack till en plats på kadettskolan för 20 år sedan.


Om
det då kommer ett nedläggningsbeslut i december, vad har denna planering varit till för nytta? Förutom att visa Juholt med flera att det finns goda lokala utvecklingsmöjligheter ? Jag vet (minst) en som sover rätt dåligt just nu - det laboereras med värden just nu på ett vårdslöst och kortsiktigt sätt. Eller alternativt uttryckt: Man har inget grepp på värdena, samtidigt som försvarsmakten inte har något grepp om sig själv.



Sedan kan man kan fråga sig vad det egentligen är värt att till varje pris freda garnisonen? Många suckar och klagar på det dåliga företagsklimatet i Eksjö - jag tror att sanningen är den att man i kommunhuset får jobba med att försvara den militära verksamheten på orten jämt och ständigt (förr var det försvarsbeslut var femte år, nu finns inga sådana "terminer") så att man aldrig kommer in i långsiktig andning, en puls, som gör Eksjö attraktivare härvidlag. Man är livrädd för ett nedläggningsbeslut, det tuggas om likt ett heligt mantra.

Men om man går ut och tittar på tidigare "drabbade" orter så har det faktiskt i de allra flesta fall "lyft på locket" och satt igång en positiv utveckling. Förr eller senare kommer "indragningen" även "drabba" Eksjö: Face it, deal with it...och gå vidare.

Eller vem det nu kommer att "drabba" nu närmast? Återigen, jag frågar mig i så fall: Till vilken nytta?


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: tuppluren

Publicerad 2008-05-23 07:47:53

Kulturskymfning säger jag.



Kan man skönja ett kommande The Wall / Die Mauer-inlägg?

Postat av: F

Publicerad 2008-05-23 08:54:33

Lite så är det, faktiskt.



Och skriva det jag nu gör i detta inlägget är som att svära i kyrkan i gamla kära Oaklake. Men jag anser att det behöver sägas, kansk blir en insändare t o m...innan har man bara retat sig på attityden, nu har detta blivit ett reellt problem. Amen.



Även om jag allt som oftast har svårt med att vara allvarlig..nja, The Wall / Die Mauer-inlägg känns inte "rätt".

Postat av: Farbror Sid

Publicerad 2008-05-23 09:24:22

Har också börjat reflektera om alla stenmurars uppkomst... vilket slit och arbete. Vad alla bönder gjort för landsbygden bevarande.

Hoppas det löser sig!

Postat av: F

Publicerad 2008-05-23 09:56:32

Stenmurar, ja...idag får man EU-stöd för att hålla dem i skick...och de är i egentlig mening "fredade". Man har numera insett deras värde ut ett kulturarvshänseende s a s.

Postat av: F.

Publicerad 2008-05-23 21:33:16

Ja de dära soldater har aldrig varit kloka.



När krigen är vunna och fyllda är faten

Då glömmer vi gud och föraktar soldaten.

Postat av: F

Publicerad 2008-05-24 11:08:28

Aldrig föraktat soldaten...men väl en viss attityd speciell för oaklake: Ge oss allt, tänk om de lägger ner om ni inte ger oss...allt ;)

Postat av: F.

Publicerad 2008-05-24 22:10:29

Haha, skojar bara lite med dig gamle Lager. Har några bilder till dig. Några jag tog utomlands. Ett amerikanst spionplan som sköts ner över eller i närheten av Kuba på 50-60-talet. Sks skaka loss diggisen och skicka.

Postat av: F

Publicerad 2008-05-24 22:23:21

Underbart! de bilderna vill jag se :D

Postat av: Anders

Publicerad 2008-05-26 18:34:26

Se Länk

Postat av: F

Publicerad 2008-05-26 18:57:48

Stenmurarna har EU-skydd. Enl Länstyrelsens naturvårdsenhet: Sedan Sverige blev medlem av EU är det inte tillåtet att på något sätt rasera stenmurar i det svenska kulturlandskapet.

Postat av: Mårten

Publicerad 2008-05-29 22:05:05

Va finns regementet kvar i Eksjö? vi vart där nån vända under lumpartiden.

dom lägger ner vårt flyg, luftvärn,marin och kustförvar för att bygga garage i småland... lysande Sickan.

Postat av: F

Publicerad 2008-05-30 00:41:19

...och tar sig själva som gisslan gentemot kommunen samt beteer sig som "ockupationsmakt" snarare än försvarsmakt...sin vana på (norr)orten trogen.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela