Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Tanguy et Laverdure

Publicerad 2006-02-04 00:15:34 i Film och TV,

Les Chevaliers du Ciel2

En fransk serie som inte gett något större eko av sig här i Sverige är Tanguy och Laverdure. Belgaren Jean-Michel Charlier var manusförfattare och seriens förste tecknare var Albert Uderzo, mest känd för Spirou. 1958 startade Charlier och Uderzo serietidningen Pilote och häri lanserades Tanguy et Laverdure året efter.

Charlier höll på sedan flera år med en annan flygserie, Buck Danny, som emellanåt väckte irritation hos de franska myndigheterna då den ofta utspelades i kanten av aktuella händelser. Dessutom var Buck Danny pilot i US Navy, alltså inte fransman. Ett nytt grepp i samma genre togs alltså här. Två lätt tokiga piloter i franska flygvapnet, Michel Tanguy  och Ernest Laverdure, flyger allt med vingar på - och lite till. En bit in på 60-talet hittar man dessa herrar i ett av franska flygvapnets mer prestigefyllda förband, Escadrille des Cigognes, som då hade utrustats med det modernaste stridflygplan som landet vars president då hette de Gaulle har att visa upp: Mirage III. Det är också i mitt tycke det vackraste flygplanet som kommit ifrån landet med vitlöksostar och Pernod.

mirageiiic

1967-68 spelades det in totalt 26 episoder av TV-serien Les Chevaliers du Ciel om just Tanguy och Laverdure. Den första säsongens 13 avsnitt sändes av SVT i början av 70-talet. I vinjetten fanns några Mirage III med i cirka 70 graders stigning. En syn som lätt sätter sig på den inre näthinnan.

TaetLa

Tanguy spelades av Jacques Santi (till vänster) och Laverdure av  Christian Marin.  I Sverige kom TV-serien att något fantasilöst döpas till Jetpiloterna. I efterspelet av detta kom den tecknade serien att då och då publiceras i olika svenska serietidningar, till exempel i albumform under namnet Jaktfalkarna.

 TaetLaskiva

Titelmelodin till TV-serien sjöngs av belgaren Jean-Philippe Smet, mer känd i den franskspråkiga världen under namnet Johnny Hallyday. I mitten av 60-talet var han gift med schlager- och sedermera discodivan Sylvie Vartan. Johnny Hallyday har på senare år blivit mer och mer eftertraktad som filmskådespelare. 

Här skulle man tro att det då skulle komma en bild på Sylvie Vartan. Nej, tacka vet jag Mirage III. Fast jag ska vara ärlig: Bilden visar den snarlika Mirage V. Man ser skillnaden lättast på noskonens utförande.
 
mirage

Les Chevaliers du Ciel hade nypremiär igen 2004, denna gång som långfilm. Tanguy och Laverdure flög denna gång Mirage 2000, bland annat. Det har snackats om en fransk motsvarighet till Top Gun.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela