Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Tunnans tyska kusin?

Publicerad 2006-04-11 22:45:12 i Kalla kriget,

Tunnans tyska kusin?

Saab J 29 Tunnan, folkhemsjaktplanet. Synonymt med svenska flygvapnet på 50-talet, då det var som störst och rankat som det fjärde största i världen med cirka 1 200 stridsflygplan "i första linjen".

Under utvecklingsarbetet med det som senare skulle bli Tunnan, kom en Saab-ingenjör under sommaren 1945 över ett omfattande tyskt forskningsresultat rörande vinsten med pilformade vingar. Det var frågan om ett ett amerikanskt krigsbyte som på brokiga vägar hade hamnat i Schweiz. Då de amerikanska ingenjörer som fram till dess hade fått tillfälle att studera de tyska rönen - gjorda efter prov i vindtunnel - inte riktigt behärskade den forskningstyska som detta pressenterades på, tog man inte heller någon större notis av dessa resultat. Inte förrän något år senare då underlaget kommit till USA.

I vilket fall, Saab-ingenjören kunde läsa och förstod också vad resultaten berättade. Detta omsattes i konstruktionen av Tunnan som fick en pilform på 25 grader. Det är svårt att uppskatta hur mycket tid man sparade in i projekteringsarbetet tack vare detta, men det borde varit frågan om ett halvår, kanske upp mot ett år.

Det är lätt att tro att det tyska forskningsunderlaget hade kommit till Schweiz från södra Tyskland, närmare bestämt från den hemliga Messerschmitt-anläggningen i Oberammergau som amerikanarna intog någon av de sista dagarna i april 1945. Från de allierades sida hade man innan inte haft en aning om dess existens. Här upptäckte man prototypen till Messerschmitt Me.P1011 färdigställd till cirka 80 procent. Tyskarna hade planerat att låta Me.P1011 begå sin jungfruflygning i juni 1945.

me1011

Likheten med Tunnan är slående.

På bilden har prototypen monterats upp i USA och en amerikansk motor har installerats på prov.

Messerschmitt Me.P1011 var en av ett otal avancerade konstruktioner som skulle bli klara "bakom hörnet" när Tredje riket kapitulerade. Och bakom nästa hörn igen fanns det än mer avancerade koncept, ibland gränsade till det absurda. Jag rekomenderar en titt här: http://www.luft46.com/

me1011modell

1946 kanske Tunnans tyska kusin börjat brukats av Luftwaffe och sett ut så här? Om inte kriget tagit slut i maj 1945.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ett par av mina egna kusiner kommer jag få träffa på långfredagen, mor ska ha sin påskmiddag då. I övrigt lär en och annan vän boende i exil att rapportera in idag. Risken finns att min bostad ska bli "ungdomsgård", på gott och ont. Det är kul att känna att man är poppis, men  innerst inne vet jag inte om jag är så värst sugen.

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela