Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

22-projektet

Publicerad 2005-12-11 16:56:00 i Allmänt, Propulärkultur,

22 cutaway
Rörande J 22-projektet: Jag ringde i fredags till FOI flygteknik (gamla FFA) i Bromma och fick snacka med en avdelningschef. De håller på att lägga ner verksamheten där och flyttar till Kista. Så jag tänkte att det kunde vara risk att nu slängs det grejer som är värdefulla.

Men avdelningschefen jag fick prata med hade hjärtat på rätta stället. Fast att han fått en hel del skit för det av sina bossar inom FOI hade han sett till att lämna handlingar och saker till lämpliga arkiv och museer. Till exempel hade han för ett par veckor sedan åkt ner till Linköping och Flygvapenmuseum med den första vindtunnelmodellen av J 22 (från 1940). Bravo, Thomas!

Hursomhelst, några ritningar eller annan intressant dokumentation av J 22 fanns inte längre kvar på FOI flygteknik. Det var för övrigt just där man byggde de två första J 22. Serietillverkningen kom sedan igång i ABAs hangar på Bromma. Idag är det Systembolaget som huserar där. Tänk på det, nästa gång ni besöker stället. Undrar förresten vad varuklass 22 i systemkatalogen är för något?

Liknande inlägg

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela