Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Bulldog på hemmafältet 1973

Publicerad 2018-12-06 20:33:00 i Hemmafältet, Propulärkultur,

Min far Bengt tog denna bild på Eksjö-Ränneslätt 1973. Flygplanet på bilden är SK 61A Bulldog nummer 61058, den sista levererade till Flygvapnet men här var den utlånad till Arméns Artilleriflygskola. 61058 leverades från tillverkaren Scotish Aviation i Prestwick i oktober 1972, så det är ett ganska nytt flygplan som står där. Bakom syns pappas MB 190b som jag också bloggat om tidigare.

Från en text som jag skrev för länge sedan:

I mars 1973 var Artilleriflygskolan återigen på besök. Denna gång med ett halvdussin alldeles nya SK 61 Bulldog som man lånat från Flygvapnet i väntan på sina egna exemplar som var under leverans. Under denna tid tillämpades s k taktisk (spridd) uppställning ute i skogen - och det ska sägas att det taxades mellan fält och uppställningsplatserna – backe upp och backe ner, över stockar och sten osv. En viss propelleråtgång blev naturligtvis följden, men det kanske fanns med i beräkningarna?

61058 var en av de cirka 25 stycken SK 61 som runt 2003, efter ett anbudsförfarande, såldes till ungerska företaget AVIA-Rent Kft. Flera av dessa hade tidigare öronmärks av vissa av Flygvapnets flygklubbar, men det blev inget med det. Allt skulle väck, och en köpare för hela batchen ville FMV ha. Visserligen var större delen av dessa flygplan inte i flygande skick, men ponera om man idag haft ett antal Bulldog fördelade via FFK över landet för brandflyg, HV-flyg och annat? Det är lätt att vara efterklok.

Några tips om relaterad läsning rörande Bulldog här på bloggen:
 

Ja, just det. Tänke bara nämna att bloggisten under de senaste månaderna försökt hjälpa till i arbetet med en engelsk bok om Bulldog. Vi får se hur resultatet blir...

61058 kom i Ungern att bli civilregistrerad som HA-TVD. För cirka en vecka sedan gick tyvärr flygplanet åt i ett tragiskt haveri där piloten omkom.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela