Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Auster Autocrat SE-CGR

Publicerad 2021-11-30 21:00:00 i Propulärkultur,

Auster J/1 Autocrat SE-CGR, med vingar, stabbe etc, avplockade. Bilden togs på Svedinos Bil- och Flygmuseum, i juni 2002. För många år sedan påbörjade ett blogginlägg om denna flygmaskin och samlade ihop bilder. Den är tillverkad 1946 och hade i slutet av 50-talet importerats till Sverige från UK.
Austern som G-AIZW, med antagligen gul och röd färgsättning. Senare blev den silvermålad.

Förste svenske ägare var Firma Motorsport Bröderna Svensson, Stig och Jarl Svensson i Växjö, och G-AIZW/SE-CGR baserades på Feringe.

1962 bildade Stig Svensson och Nils-Bertil Kronström Feringe flygklubb. Detta blev - kan man säga - även ett av startskotten för Syd-Aero.
1962 var också året då Austern ersattes av en Cessna 172C SE-CYN och Svensson sålde flygplanet vidare till herrarna Lindros och Odgaard, c/o Lindros Snickerifabrik AB, i Vittaryd. Med andra ord var SE-CGR fortsatt baserad på Feringe. Större delen av det påföljande året var flygplanet haveriskadat och kom att repereras i Jönköping.
Hos Svedinos i  augusti 1989 - SE-CGR hänger i taket.

1965 köpte Lennart "Svedino" Svedfelt Auster SE-CGR och flygplanet stationerades i Halmstad. Luftvärdigheten utlöpte den siste september 1965 utan att bli förnyad och SE-CGR kom senare att ställas ut på hans museum i Ugglarp. De flesta av bilderna i detta inlägget är som synes tagna där.

Runt sekelskiftet avsågs SE-CGR bli föremål för restuaurering och vissa återgärder gjordes. Av allt att döma skrinlades planerna och Austern kom att bli till salu. I november 2014 såldes flygplanet till den franska sammanslutningen Les Ailes d'Autrefois och transporterades till Mazères. Se här för mer om restaureringen.

Svedinos i maj 2000: SE-CGR utan vingar.

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela