Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Colt SE-CZO

Publicerad 2008-11-30 13:48:00 i Allmänt, Piper, Propulärkultur,


Piper Colt SE-CZO (c/n 22-8953) på Norrköping/Kungsängen i mitten av 60-talet. Bilden är tagen av LEL. 

Colten "Zäta Olle" minns jag! Det var sommar och jag var fyra år gammal. Farsan hade lånat över kärran från Hultsfred och den ägdes på den tiden av Holmström Flyg AB. "Zäta Olle" var blå och vit, gungade fram lite likt en pingvin på marken men flög betydligt bättre än en sådan. Colt var ett plan som farmor Anka skulle tänkas ha haft...om hon ägt en flygmaskin. Men nog om pingviner och ankor...

SE-CZO var tillverkad - som de flesta Piper Colt - 1961. Som ny importerades flygplanet till Norge där det blev LN-BDB. På den tiden var ägare ingen mindre än "Basse" Hveem, välkänd norska racingstjärna och kanske mest som speedway-åkare.

Zäta Olle parkerad på Örebro-Gustavsvik i juni 1966. Bild: L-E Ingerloo.

1963 köpte Norrköpings Automobil och flygklubb Colten och den reggades SE-CZO. Vintern 1966/67 köpte J-O Holmström "Zäta Olle" och blev antagligen firma Holmström Flygs första flygplan (?). Tror att det var i början en hel den fotoflyg på programmet för Colten. I slutet av 1972 såldes planet till en privatperson norröver och 1975 hamnade SE-CZO hos Ådalens flygklubb. En 150 hästars motor installerades och främsta uppgiften var segelflygbogsering.
Efter att ha blivit omkullvält av krafiga vindar på Kramfors flygplats den 13 april 1981 var det dock slutfluget.

Motorn och en del instrument togs tillvara och hamnade i ett Pereira Osprey II-bygge i Vittangi (SE-XOZ). Därefter såldes resten till flottör- och båtbyggaren Rune Nilsson i Odensbacken.

Kroppen till "Zäta Olle". Återigen Norrköping/Kungsängen, denna gång den 19 augusti 1991. 

Nilsson hade två Colt-vrak, den andra var SE-EDO. 1984/85 köpte Anders "Andy" Ljungberg i Norrköping SE-CZO och SE-EDO för att renovera en av dem i kraftigt modifierat skick. Anders hade jobbat som kontrollchef på Nyge och var en av initivativtagarna till bildandet av svenska EAA 1964 (tillika en hedersman och god vän som tyvärr gick bort för ett par år sedan).

1986 köpte han sig istället en Jodel Ambassadeur och Coltarna blev till salu på nytt. I början av 90-talet fick de nya hem och SE-CZO hördes sist av som varande under renovering i Karlstadtrakten.


Ja just det, ja - Anders ägde ju en Piper PA-16 Clipper  (förutom en Mooney Mite) på flottörer när han bodde i USA på 50-talet, N5841H (c/n 16-459). Undrar om den fortfarande är igång?  Längst ner till höger syns en skiss på hur Anders hade tänkt modifiera sin ena Colt - kan jämföras med det vanliga utseendet till vänster.

Tidigare även inlägg: Colt - 1 och Colt - 2.


Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela