Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Polsk flykting nödlandar utanför Kalmar 1951 (Uppdaterat 170301)

Publicerad 2017-02-28 05:55:00 i Kalla kriget, Personligt urval, Propulärkultur,Ovanstående fotografi finns för närvarande till salu på eBay. Det är kopia som funnits i Svenska Dagbladets arkiv, men ursprungligen tagits av en fotograf verksam vid Barometern den 9 mars 1951.

På baksidan finns (en del av) Svenska Dagbladets notis rörande händelsen påklistrad och där står bland annat följande:

I ett polska staten tillhörigt flygplan nödlandade vid 16-tiden på fredagen en 25-årig polsk flykting på en frusen åker en kilometer utanför Kalmars stadsgräns. Planet, som är av den dubbeldäckade tvåsitsiga gamla Fokkertypen, gjorde en kraschlandning i ett dike, men föraren klarade sig helskinnad.

Flygplanet är med största sannolikhet en CSS-13, det vill säga en Polikarpov Po-2 licenstillverkad i Polen. Okej, jag kan inte se att det är en CSS-13, men gissar det på grund av registreringen (SP-AP-serien). En Po-2 är det i alla fall. Jag har tidigare skrivit om typen, och främst ett exemplar som tidigare fanns i Sverige, i inlägget Natthäxan i Eskilstuna.

Jag kände faktiskt inte till denna händelse, så självklart vill jag veta mer. Vem var det som hamnade med detta flygplan på en åker utanför Kalmar på fredageftermiddagen den 9 mars 1951?  Kommentera om du vet något. I När Var Hur 1952 står det nämligen inget. Inte heller i SFF:s Kronologi över Flyget i Sverige (som till stora delar baseras på Flygets Årsböcker).

Man kan undra om det hänt något speciellt i början av mars 1951 i Polen? En händelse sticker ut: Den första mars hade sju dekorerade krigsveteraner och anti-kommunister avrättats i Mokotów-fängelset i Warszawa. Men om det har något direkt samband med denna flykt till Sverige låter jag vara osagt. Fast det var mycket "skumt" som hände kring Östersjön dessa åren, se till exempel detta inlägget.

Polska flyktingar som tog flygvägen till Sverige förekom både tidigare och senare. Under 1949 hade det skett vid två tillfällen: I slutet av mars buklandade en Iljusjin IL-2 Sjturmovik på Roma flygfält på Gotland och i september landade en kapad Li-2 tillhörande LOT på Skavsta. Och i november 1957 hamnade en MiG-15 i Veddinge i Halland. En ny "flyktvåg" inträffade i början av 80-talet, men det kanske man kan återkomma till.

Noterade nyss att en CSS-13 med registreringen SP-APD för närvarande är till salu. Avrundar med en bild på en  Po-2/CSS-13 ur polska flygvapnet på skidor, en konfiguration som den delar med den utanför Kalmar havererade SP-APE.
Uppdaterat 170301

Frågade historikern Göran Modig om han kunde vaska fram något och bland annat följande skrev han som svar på facebook:

Den 9 mars 1951 landade en dubbeldäckad Focker på Sjöslätten i Dörby (nuvarande Smedby). Som det står i tidningen den 10 mars var det en pilot som släppt ett segelflyg i Polen och tog sikte på Sverige. Han kom lite fel i landningen och fastnade med en skida i diket, en ungtall gick genom den nedre vingen men piloten klarade sig. Han togs omhand av bonden Olsson som mötte en mycket glad polack på åkern. Flygplatsen ligger i närheten och personal var snabbt på plats. Tyvärr framgår det inte vad han heter men polisens arkiv kan nog berätta mer. Han sökte dessutom asyl så det finns fler arkiv att söka i.

Han startade från en flygplats strax utanför Gdansk, där han arbetade som flyginstruktör. Flykten var planerad. Han uppger att han frös då det var ett öppet plan. Utrikeskommisionens arkiv är att rekommendera. Källa: barometern 11 mars 1951.

Bildresultat för Po-2 poland css-13

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela