Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

Har LFV och Transportstyrelsen blivit galna?

Publicerad 2017-05-31 10:59:00 i Allmänt, Propulärkultur, Swedavia - svenskt flygs fiende nr 1,

 
Idag ska det handla om att Luftfartsverket (LFV) och Transportstyrelsen (TS) vill införa yrkesförbud för flygledare att hjälpa till vid flygdagar och fly in's etc. Är det inget luftrum upprättat kan en byråkrat från TS komma förbi och rycka flygledarcertifikatet. Flygsäkerhetsfrämjade, eller hur?



Detta är nog ett av de dummaste påfund som signalerats från myndigheten. Varför? Ja, man bara skakar på huvudet. Varför inte skicka ut en instruktion hur man ska bete sig som upplysare på frekvensen (inte i rollen som flygledare i ordets stramaste bemärkelse) istället för att göra på detta viset? Om det nu skulle vara ett problem - vilket det inte är!

De som på vardagarna jobbar som flygledare, och på sin fritid ställer upp som upplysare i etern vid dessa arrangemang, vet vad som gäller. Befälhavaransvaret i luftfartygen är oinskränkt. Dessutom är de mycket viktiga för uppvisningarna då de supportar uppvisningsledaren. Följande mailade Sten Svensson till TS i början av månaden. Håller med i varenda stavelse...

Skickat: den 2 maj 2017 11:52
Till: 'Axelsson Magnus' <[email protected]>
Ämne: Flygsäkerhet vid flygdagar

Hej Magnus!

Jag och flera av mina kollegor uppvisningsledare är mycket oroliga inför den kommande flygdagssäsongen. Anledningen är den nya tolkningen av regelverket som TS tydligen har, att certifierade flygledare inte längre tillåts medverka till flygsäkerheten på flygdagar och fly-in. Se bifogad intern info från LFV och ACR.

Hur tänkte TS här? Alla är medvetna om att flygtrafikledning eller AFIS inte får förekomma och det gör det inte heller, i alla fall inte de flygdagar där jag flyger eller är uppvisningsledare. Men i min roll har jag ovärderlig hjälp av deras erfarenhet, kunskap och ögon, och tas det bort har vi kraftigt försämrat säkerheten.

Har regelverket inte utrymme för detta är det fel på regelverket! Vi kan ha 30-40 fpl i varvet timmarna innan uppvisningsprogrammet börjar och att då förbjuda det vakande ögonen vi har haft och vant oss vid i årtionden är rent ut sagt korkat och förödande för berördas förtroende för TS!

Enligt uppgift har flygledarekollektivet fått besked om att de kan räkna med certifikatåtgärd om de fortsättningsvis medverkar vid flygdagar och fly-in.

Ett annat sätt att hantera detta finner man i USA, där FAA kostnadsfritt tillhandahåller flygsäkerhetstjänsten och lånar ut personal på betald tid. I Sverige har man tagit ledigt och hjälpt till på sin fritid.
 
Magnus, jag förstår att din tid är eftersökt och dyrbar, men detta är otroligt angeläget!
 
Med vänlig hälsning
Sten Svensson

 
En gång i tiden - och det var inte allt för länge sedan -  kunde LFV (i sin gamla form) supporta flygdagar och liknade arrangemang med en bemannad flygledarbuss. Så vad har egentligen hänt? Är det måhända simpel avundsjuka som denna idioti bottnar i? Det finns ju inte någon vettig förklaring. För flygsäkerhetsmantrat har i alla tider genomsyrat flygkulturen, men nu tar tydligen myndigheten och statliga verk fokus på helt andra saker. Här är alltså ytterligare ett klart tecken på att det har spårat ur.

Det finns ett enkelt sätt att gå runt detta, men förutsättningen är att man hittar en skapligt nyligen pensionerad flygledare som släppt flygledarcerifikatet, som kan tänka sig ställa upp. Då kan man fråga sig vad meningen i överhuvudtaget med detta förfarandet  - det blir ju knappast mer luftrum upprättade för det! I så fall blir det hela nedkokat i att LFV/TS lägger sig i vad yrkesverksamma flygledare gör på sin fritid. Och det har de inte med att göra...

Här kan man snacka om att sila mygg och svälja elefanter! TS kunde till exempel lägga lite mer krut vad det gäller efterlevnaden av Brommaavtalet istället.

Fler behöver skriva till TS och berätta hur fel detta är! Gör det, snälla! Ser ni annars konsekvenserna?

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela